Sant Roc (1) - Parròquia de Sant Joan Baptista - MURO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2047)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 60
Altura del bronze 50
Vora 6
Pes aproximat 125
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana, característicament industrial, sols té en relleu els cordons i la marca de fàbrica, que està al mig peu i és la següent: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Al mig té aquesta inscripció incisa, afegida per tant quan ja estava fosa la campana: "SAN ROQUE / MURO DE ALCOY / 11 - Mayo-1941". Aquesta indica l'advocació de la campana, el nom del poble i la data de benedicció. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (4 cordons)
(4 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(06) "SAN ROQUE / MURO DE ALCOY / 11 - Mayo-1941"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig i repic automàtic.
Truja Ferro Electrorecamp
Estat original Des de la seua instal·lació al campanar l'any 1941 estava dotada amb truja de fusta, fabricada quan es va fondre la campana.
Estat anterior Fins l'any 1999 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu. Tenia un batall antic amb soquet.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és bo. La campana conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta antiga de perfil tradicional local que es va restaurar. Està mecanitzada amb motor d'impuls. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat
Mecanismes de toc (09) motor de vol impuls i electromall monofàsic
Intervencions Va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu es limitaren a posar al motlle alguns elements genèrics (marca de fàbrica o el crucifix) mentre que les inscripcions les afegiren quan compraren la campana.

Entorn de 1969 es va mecanitzar el seu funcionament. La foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la truja de fusta per altra de ferro i la mecanitzaren amb un motor de vol continu. L'any 1999 ELECTRORECAMP la va restaurar. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es va canviar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades i estat previ a la restauració] (28-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-08-2019
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-06-2021
  Convertir a PDF