Sant Antoni de Pàdua (2) - Parròquia de Sant Antoni de Pàdua - TOLLOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2050)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 62
Altura del bronze 52
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 138
FonedorROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)
Any fosa 1841
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada la campana, al titular del temple parroquial i patró del municipi, així com la data de fosa i l'autor de la campana: "SAN ANTONIO✱DE PADUA✱ANO 1841 DOMINGO ROSESMEHIZO". Al mig té una peu amb pedestal i una custòdia.
Terç (T) (2 cordons)
"SAN ANTONIO✱DE PADUA✱ANO 1841 DOMINGO ROSESMEHIZO"
(3 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) (custòdia)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes. Interpretava tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic per a les festes. Toca hores i mitges
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposava d'una corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar i una maça horària exterior per tocar les hores.
Estat anterior En un bon estat i un batall antic. La truja era de ferro de S. Manclús, pintada i repretada. La campana manual amb una corda al batall per tocar des de baix i una maça amorrada per al toc de les hores, mecànica en (04) (nota de Xavier Martín, 1998)
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1828 per Domingo Roses Vila, fonedor establer a Atzeneta d'Albaida i que treballava de forma itinerant. Durant els anys 60 o 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja de fusta per altra de ferro, però sense mecanitzar-la. Va ser restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA en 2012. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació fotogràfica i fitxa] (16-02-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-02-2020
18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 78 Visitants: 78 Usuaris: 0