Sant Joan Baptista (4) - Parròquia de Sant Joan Baptista - MURO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2053)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 115
Altura del bronze 90
Vora 12
Pes aproximat 881
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1969
Descripció En primer lloc trobem al terç dos inscripcions. La primera indica l'advocació a la qual està dedicada la campana: "✱ ✱ SAN JUAN BAUTISTA ✱". Seguidament té altra que fa referència al segon centenari de la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats: "✱ ✱ SEGUNDO CENTENARIO ✱ ✱". També al terç hi ha una garlanda amb motius religiosos. Seguidament trobem al mig una creu amb pedestal, una custòdia amb àngels, una imatge de Sant Joan Baptista xiquet i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Al mig peu està el nom del poble i la data de fosa: "✱ ✱ ✱ ✱ MURO DE ALCOY AÑO 1969 ✱ ✱ ✱ ✱". Finalment, també al mig peu, hi ha una garlanda amb motius vegetals.
Espatlla (H) (sanefa)
Terç (T) (cordó)
"✱ ✱ SAN JUAN BAUTISTA ✱"
(cordó)
"✱ ✱ SEGUNDO CENTENARIO ✱ ✱"
(cordó)
(garlanda amb motius vegetalsi eucarístics)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Sant Joan xiquet)
(09) (Custòdia)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ ✱ ✱ MURO DE ALCOY AÑO 1969 ✱ ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat anterior Fins l'any 1999 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Tenia un batall antic amb soquet.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és bo. La campana conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta antiga de perfil tradicional local que es va restaurar. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1969 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida que també fa fabricar la truja de ferro i mecanitzà la campana. L'any 1999 ELECTRORECAMP la va restaurar. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es va canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades i estat previ a la restauració] (28-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-09-2019
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 13-05-2021
  Convertir a PDF