Puríssima Concepció (3) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - AGRES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2057)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 101
Altura del bronze 85
Vora 11
Pes real 622
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1955
Descripció La campana té sis anses amb motius antropomorfs. Seguidament té dos inscripcions al terç, repartides entre dos nivells a diferent altura. La primera indica l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ ✱ INMACULADA CONCEPCION ✱ ✱ ✱". La segona té el nom del rector del moment: "SIENDO CURA ECONOMO D. JOSE MA GRANELL CASANS.". Al mig hi ha una creu de calvari, una Immaculada, una custòdia amb àngels i la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Al mig peu té quatre flors de pensament, una garlanda amb motius vegetals i una inscripció amb el nom del poble, l'any de fosa i els padrins: "✱ AGRES AÑO 1955 ✱ PADRINOS D. PEDRO TOMAS BARBERA Y DÑA. LOLA TOMAS RIBELLES.".
Anses Té sis anses amb motius antropomorfs.
Espatlla (H) (00) (03) (06) (09) (decoració vegetal)
Terç (T) (cordó)
"✱ ✱ ✱ INMACULADA CONCEPCION ✱ ✱ ✱"
(cordó)
"SIENDO CURA ECONOMO D. JOSE MA GRANELL CASANS."
(cordó)
(garlanda amb motius eucarístics i vegetals)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(06) (Immaculada Concepció)
(09) (custòdia amb àngels)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (09) (flor de pensament)
(2 cordons)
"✱ AGRES AÑO 1955 ✱ PADRINOS D. PEDRO TOMAS BARBERA Y DÑA. LOLA TOMAS RIBELLES."
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocs d'hores i possiblement mitges. Es voltejava manualment des dels peus de la torre amb una corda al batall i es voltejava manualment des de la sala de les campanes
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores i l'àngelus al estil castellà (3 batallades, 3, 3 i diverses al final).
Truja Ferro Manclus vella
Estat anterior Tenia una truja de ferro amb un braç diferent de l'actual i de formes més simples.
Estat actual L'estat de conservació en 2020 és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada. Té un motor de vol continu (en la documentació de 2020 sols tenia una corretja), electromall monofàsic, altre trifàsic que no funciona i una antiga maça horària, que tampoc es fa servir.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall monofàsic, (08) maça horària, (09) electromall trifàsic (no funciona)
Intervencions Durant la dècada dels anys 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja anterior es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Posteriorment s'ha canviat aquest per un monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Cal retirar l'electromall trifàsic que no funciona.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (29-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRI RIVERA, Jorge [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (04-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-07-2020
26 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF