Mare de Déu de la Llum (2) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - GAIANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2061)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 70
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat 199
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té diversos cordons al terç. Al mig trobem una creu llatina radiant i aquesta inscripció incisa que combina les lletres majúscules amb les minúscules: "Virgen de la Luz / Rdo D LORENZO JUAN / Gayanes 1941". Indica l'advocació a la qual està dedicada, el nom del rector, el del poble i l'any de fosa. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Finalment, al mig peu trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons, el central més gruix)
(cordó)
Mig (M) (00) "Virgen de la Luz / Rdo D LORENZO JUAN / Gayanes 1941"
(06) (creu llatina radiant)
Mig peu (MP) (5 cordons, el central més gruix)
(00) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre per mitjà d'una corda unida al batall i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro de S. Manclús
Estat anterior L'any 1998 tenia un electromall trifàsic per a repicar-la automàticament.
Estat actual Bon estat, batall antic amb soquet. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu, (03) electromall
Intervencions Entorn de l'any 1974 es va mecanitzar el seu funcionament, treball fet per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La truja original es canvià per altra de fusta i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. En 2020 l'electromall ja havia estat substituït per altre monofàsic.
Propostes Cal restaurar la campana. Per fer-ho és necessari baixar-la de la torre i netejar-la per dins i per fora. La truja actual de ferro s'ha de substituir per altra nova de perfil tradicional local o semblant al d'altres localitats pròximes. Igualment cal canviar el motor de vol continu per altre d'impuls i orientar la campana amb la creu cap a l'exterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (28-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-07-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF