Santa Bàrbera (1) - Parròquia de Sant Francesc d´Assís - BALONES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2072)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 53
Altura del bronze 47
Vora 7
Pes aproximat 86
FonedorCASANOVA
Any fosa 1643
Descripció La campana té aquesta inscripció en llatí al terç: "✱ S ✱ BARBERA ✱ ORA PRONOBIS ✱ ANNO ✱I643 ✱ CASANOVA / "✱ME FCIT✱". Aquesta té dos abreviatures i completa seria: "✱ SANCTA ✱ BARBERA ✱ ORA PRO NOBIS ✱ ANNO ✱1643 ✱ CASANOVA / "✱ME FECIT✱. Es tradueix així en valencià: "SANTA BÀRBERA PREGA PER NOSALTRES ANY 1643 CASANOVA EM VA FER". El text té una oració a Santa Bàrbera que deriva de les lletanies dels Sants, una de les súpliques de l'Església i freqüent a la litúrgia per implorar la protecció dels sants. A més està el cognom del fonedor i la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ S ✱ BARBERA ✱ ORA PRONOBIS ✱ ANNO ✱I643 ✱ CASANOVA"
(2 cordones)
(02) "✱ME FCIT✱"
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Industrias Manclús
Estat original L'any 1998 conservava la truja de fusta original de perfil semblant al tradicional valencià però amb algunes diferències en el capçal. Tenia una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar i un batall antic.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb una truja nova de fusta de perfil típic valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1643 per un campaner de cognom Casanova. Amb posterioritat a l'any 1998 Industrias Manclús va canviar la truja antiga per altra nova amb un perfil poc relacionat amb del de l'antiga, quan es devia d'haver fer una igual o bé restaurar l'antiga. La campana es mecanitzà amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals,.

Autors de la fitxa de la torre

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (24-04-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (16-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-03-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF