Maria de Gràcia i Sant Blai (3) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - GORGA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2079)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 73
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 225
FonedorCASANUEVA, MANUEL DE
Any fosa 1777
Descripció La campana té una inscripció al terç en llatí i espanyol que diu així: "✱ IHS ✱ ✱ ✱ MARIA ✱ IOSEPH ✱ AÑODE ✱ I 7 7 7". Aquesta té el nom de les tres persones de la Sagrada Família, habitual a les campanes des del segle XVII fins al XX, especialment a l'oest peninsular. L'any de fosa està precedit per l'expressió "AÑO DE", que podria tractar-se d'una errada de traducció de l'expressió "ANNO DOMINI" o "ANY DEL SENYOR", que habitualment apareixía a les campanes de forma abreviada (DNI). Al mig té una gran creu amb pedestal, altra més xicoteta amb una sargantana i aquesta inscripció amb diverses autoritats del poble: "HICOSE SIENDO CURA EL D / D PEDRO MARTI / GOVERNA / DOR D IOSEPH DE ORDUNA A / LCALDE FRANCISCO RUESP / AS REGIDORES LVIS COMEN / GES ANBROSIO FENOLLAR / GREGORIO ARASIL". Per motius d'espai talla algunes paraules i té diverses errades. Correctament sería: "HÍZOSE SIENDO CURA EL DOCTOR TON PEDRO MARTÍ GOBERNADOR DON JOSÉ DE ORDUÑA ALCALDE FRANCISCO RUESPAS Y REGIORES LUIS COMENGES, AMBRIOSIO FENOLLAR Y GREGORIO ARACIL". Seguidament està el nom del fonedor: "✱ MANVEL CASANUEVA ✱ / ✱ ME FECIT ✱". La part en llatí es tradueix com "EM VA FER" o "EM FEU".

Al mig peu disposa d'una inscripció amb dos oracions iguals a les dos advocacions a les quals està dedicada la campana: "SANTAMARIA ✱ DEGRACIA ✱ ORAPRONOBIS ✱ S ✱ BLASI ✱ ORAPRONOBIS ✱". Aquesta combina l'espanyol i el llatí i es tradueix com: "SANTA MARIA DE GRÀCIA PREGA PER NOSALTRES SANT BLAI PREGA PER NOSALTRES". Són dos senzilles súpliques que deriven de les diverses lletanies.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ IHS ✱ ✱ ✱ MARIA ✱ IOSEPH ✱ AÑODE ✱ I 7 7 7"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu gran amb pedestal)
(06) "HICOSE SIENDO CURA EL D / D PEDRO MARTI / GOVERNA / DOR D IOSEPH DE ORDUNA A / LCALDE FRANCISCO RUESP / AS REGIDORES LVIS COMEN / GES ANBROSIO FENOLLAR / GREGORIO ARASIL" / "✱ MANVEL CASANUEVA ✱ / ✱ ME FECIT ✱"
(cordó)
(sanefa amb diversos motius)
(cordó)
(06) (Creu amb pedestal i sargantana)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"SANTAMARIA ✱ DEGRACIA ✱ ORAPRONOBIS ✱ S ✱ BLASI ✱ ORAPRONOBIS ✱"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i voltei automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Fins a la dècada dels anys 80 del segle XX va conservar la instal·lació tradicional. D'aquesta, la truja de fusta era un dels elements més valuosos perquè igual que altres localitats properes presentava algunes lleugeres variacions respecte del perfil tradicional valencià. Tenia una maça horari per tocar segurament les hores.
Estat anterior L'any 1998 es tocava de forma manual i presentava corda al batall per tocar des de baix. A més tenía una maça mecànica d´hores en (08), en ús i amorrada.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Campana manual, presenta corda al batall per tocar des de baix. Maça mecànica de quarts, en (04) amorrat i en ús.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1777 per Manuel de Casanueva, fonedor procedent de la població càntabra d'Arnuero i que segurament treballava de forma itinerant. Aquest fet es denota en les característiques de la campana, totalment diferent de les foses pels fonedors valencians del moment. En primer lloc presenta una forma molt més allargada, pròpia del perfil esquilonat càntabre. En segon la distribució de les inscripcions amb els noms de les persones de la Sagrada Família i la data de fosa al terç i altres al mig peu.

Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va destruir la instal·lació tradicional amb el canvi de la truja de fusta per altra de ferro. Amb posterioritat a l'any 1998 la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes Campana de forma allargada, interessant.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (15-02-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-03-2020
24 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 38 Visitants: 37 Usuaris: 1 - servidor