El Valer, la gran (7) - Parròquia de Sant Valer i Sant Vicent Màrtir de Russafa - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 208)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 126
Altura del bronze 100
Pes aproximat (en quilos) 1158
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció No compta al terç amb cap inscripció, al mig trovem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos SILLA (VALENCIA)", junt aquesta es situa el nom de la campana: "SAN VALERO OB.", diminutiu de "SAN VALERO OBISPO", que és el titular de la parròquia. Finalment al mig indica el nom de la parròquia, el rector i l'any de fosa: "SIENDO CURA DE ESTA PARROQUIA DON VICENTE MENGOD ROMEU EN EL AÑO 1940 PARROQUIA DE SAN VALERO VALENCIA ".

Les inscripcions són molt habituals dels anys posteriors a la Guerra Civil, quan centenars de campanes van ser retirades de les torres sense retornar després ja que no ho indicava a les campanes ni existia un inventari, com va ser el cas d'aquesta parròquia. En aquest cas indica específicament que es per la Parròquia de Sant Valer de València.
Anses Anses decorades amb caps d'animals.
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09)Querubí
(2 cordons)
(garlanda vegental)
Mig (M) (00) Creu
(03) Marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos SILLA (VALENCIA)
(06) "SAN VALERO OB."
(09) Escut d'Espanya.
Mig peu (MP) (2 cordons)
"SIENDO CURA DE ESTA PARROQUIA DON VICENTE MENGOD ROMEU EN EL AÑO 1940 PARROQUIA DE SAN VALERO VALENCIA "
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment formava part de les distintes combinacions i repics, tant diàries com festives, difunts, etc; sent tocada des de la mateixa Sala de les campanes mitjançant una corda unida al batall. A més era voltejada a corda amb una ballesta, a més de contar amb una anella per poder disposar de una segona corda.
Tocs actuals de campanes Des de la mecanització els tocs són exclusivament automàtics, sols de forma esporàdica es toca de forma manual.
Truja Truja de fusta original
Estat anterior Es trobava en un regular estat de conservació, amb problemes als eixos de gir per el desgast de la truja, element que necessitava d'una urgent intervenció per tal de garantir l'estabilitat de la campana.
Estat en 2011, abans de la restauració: repretar, falten cunyes i pintar (informació de Paco MINGUET)
Estat actual L'estat actual es bo, amb la truja restaurada i tratada amb bernisos.
Mecanismes de toc (09) motor de repic, motor d´impulsos
Intervencions Va ser fosa en 1940 per els Hnos ROSES de Silla junt a les altres campanes i beneïda eixe mateix any, actuant com a padrinds D. Ramón Roig Pascual i la senyoreta Anita Sancho Ferrer, sent sufragada per suscripció popular. Com anècdota es conta que en el moment en que el capellà la va fer sonar per primera volta li va caure als peus, sense causar danys físics, motiu per el qual la campana presenta dos fragments trencats a la boca.

En 1994 és mecanitzada amb un motor d'impulsos i martell, respectant la truja de fusta original. Durant 2013 ha estat restaurada als tallers de la cooperativa INDUSTRIAS MANCLÚS de Rafelbunyol, entre juny i novembre.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (16-02-1984)
  • MINGUET BONAFONT, Paco (21-01-2011)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (02-04-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (06-11-2013)
Editor de la fitxa BUIGUES METOLA, Marcos
Actualització 04-07-2014
54 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 106 Visitants: 106 Usuaris: 0