Sants Joans (1) - Parròquia de l'Esperit Sant - FAGECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2192)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 40
Altura del bronze 33
Vora 4
Pes aproximat 37
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1894
Descripció La campana té una simple inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "▲S•TOS▲JUANES▲ANO▲1894". Aquesta correctament seria: "SANTOS JUANES AÑO 1894". L'espai que no ocupa la inscripció està ple d'uns triangles decorats, motius que es repeteixen a la part superior i inferior dels cordons que enmarquen el text. Al mig té una creu amb pedestal.
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
"▲S•TOS▲JUANES▲ANO▲1894" (garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la sala de les campanes. Possiblement es repicava des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja antiga de fusta, restaurada. Bon estat, pintada i repretada.S´han canviat els tirants.
Estat actual Està instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta pintada de roig. Aquesta és l'antiga i de perfil tradicional local, semblant al d'altres localitats pròximes. Part dels ferratges i els rodaments són nous perquè es canviaren amb la mecanització, així com el batall. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, a més de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d'impulsos (03) i electromall monofàsic (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1894. Tot i que les inscripcions no indiquen el nom del seu autor o autors, podria ser obra de Vicente Roses e Hijos, fonedors que un any després varen fondre les dos campanes majors. Durant la dècada dels 90 Industrias Manclús la va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes En cas d'intervencions futures en la campana cal conservar la truja de fusta i restaurar-la si cal. Sols s'admetrà un canvi si no assegura l'estabilitat del conjunt i la truja nova segueix fidelment el perfil de la substituïda.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (15-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-03-2020
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF