Esperit Sant (3) - Parròquia de l'Esperit Sant - FACHECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2194)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 82
Altura del bronze 60
Vora 9
Pes aproximat 319
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1895
Descripció La campana té una simple inscripció al terç en espanyol amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "ESPIRITU▲SANTO▲AÑO▲1895▲SIENDO▲CURA▲D BLAS▲PASCUAL▲FUSET". L'espai que no ocupa la inscripció està ple d'uns triangles decorats, motius que es repeteixen a la part superior i inferior dels cordons que enmarquen el text. Al mig té una creu amb pedestal, un anagrama de Crist, el monograma de Maria i una inscripció que indica l'autor d'aquesta campana i la mitjana: "NOS HIZO A / LAS DOS / VICENTE / ROSES / E HIJOS / DE ADZANETA".
Anses Anses possiblement decorades.
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
"ESPIRITU▲SANTO▲AÑO▲1895▲SIENDO▲CURA▲D BLAS▲PASCUAL▲FUSET" (sanefa amb triangles decorats)
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)

Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(03) (monograma de Maria)
(06) "NOS HIZO A / LAS DOS / VICENTE / ROSES / E HIJOS / DE ADZANETA"
(09) (Monograma de Jesús)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la sala de les campanes i repic des dels peus del campanar. Tocaba les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Truja antiga de fusta, restaurada per Manclús. Pintada i repretada.
Estat actual Està instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta pintada de roig. Aquesta és l'antiga i de perfil tradicional local, semblant al d'altres localitats pròximes. Part dels ferratges i els rodaments són nous perquè es canviaren amb la mecanització, així com el batall. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, a més de batall lligat i però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d'impuls (03) i electromall monofàsic (09).
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1895 i dedicada al titular de la parròquia. Les inscripcions indiquen que es va fondre al mateix temps que la campana de nom Rosari pels fonedors Vicente Roses e Hijos, que tenien una foneria de campanes a Atzeneta d'Albaida. Durant la dècada dels 90 Industrias Manclús amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més es canviaren els rodaments i el batall.
Propostes En cas d'intervencions futures en la campana cal conservar la truja de fusta i restaurar-la si cal. Sols s'admetrà un canvi si no assegura l'estabilitat del conjunt i la truja nova segueix fidelment el perfil de la substituïda.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (15-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-03-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF