Santa Anna (3) - Parròquia de Santa Anna - SANET Y NEGRALS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 222)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 78
Altura del bronze 68
Vora 7,5
Pes aproximat 275
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1943
Descripció La campana té sis cordons al terç, agrupats de dos en dos, i una garlanda amb motius vegetals i religiosos. Seguidament, al mig, hi ha un crucifix i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". També al mig disposa d'aquesta inscripció: "SANTA ANA / 1943 / SANET Y NEGRALS". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Finalment, al mig peu, té una inscripció commemorativa: "COSTEADA EN MEMORIA DE D. PASCUAL MERITA SALA - SUS HIJOS".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "SANTA ANA / 1943 / SANET Y NEGRALS"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) "COSTEADA EN MEMORIA DE D. PASCUAL MERITA SALA - SUS HIJOS"
(cordó)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig manual des de la sala de les campanes. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Tocs horaris.
Truja Ferro Manclús nova
Estat anterior L'any 1994 la campana es tocava manualment amb una corda al batall per tocar des de baix amb politges. Disposava d'una maça horària exterior. Tenia ja una truja de ferro de la foneria Manclús i el batall era nou.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb dos electromalls monofàsics i motor d'impuls. Pràcticament la meitat de la roda del motor toca la paret de la finestra, fet que provoca un gran esforç per part del motor durant els vols perquè la paret el frena. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03 i 04) electromall, (09) motor d'impuls
Intervencions Durant la dècada dels 80 la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja anterior per altra de ferro, dotada amb una roda per a un motor de vol continu però sense instal·lar aquest mecanisme. La mecanització és posterior a l'any 1994, quan encara es va documentar la maça horària i corda al batall.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (19-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (11-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF