Santíssim Crist del Consol (3) - Parròquia de Sant Sebastià Màrtir - SAGRA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 224)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 81
Altura del bronze 70
Vora 9
Pes aproximat 308
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1944
Descripció La campana presenta una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ SANTISIMO CRISTO DEL CONSUELO ✱". També al terç té una garlanda. Al mig té una creu llatina i baix aquesta inscripció incisa, que es refereix a un donatiu efectuat amb la finalitat de sufragar part del cost de la seua fosa: "DONATIVO DE D. JOAQUIN CARRIO POQUET, MIL PESETAS". Seguidament té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES NOS / SILLA (VALENCIA)". També al mig té un escut nacional i aquesta inscripció que combina les lletres en relleu amb altres incises: "COMO RECUERDO DE SUS DEVOTOS / Y DEL AYUNTAMIENTO / ALCALDE VICENTE CATALA CARRIO PER. TENIENTE ALCALDE JOSE MUT / FERRAGUT CONCEJAL PASCUAL MUT PONS / GREGORIO ROVIRA FERRER EMILIO / CARRIO PERELLO / SECRETARIO BALDOMERO SIRERA SIRERA".

Seguidament, al mig peu, té aquestes inscripcions que indiquen els noms dels padrins, el del poble, una data (possiblement de benedicció) i el nom del rector del moment: "(PADRINOS VICENTE CUESTA MOLTO Y / DESAMPARADOS CATALA CUESTA) / ✱ ✱ SAGRA 1º DE AGOSTO / DE 1944 ✱ / SIENDO CURA ENCARGADO / D. VICENTE SALA SAVALL". Aquesta també combina les lletres en relleu amb altres incises.
Terç (T) (2 cordons) /
"✱ ✱ SANTISIMO CRISTO DEL CONSUELO ✱" /
(2 cordons) /
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu llatina) / "DONATIVO DE D. JOAQUIN CARRIO POQUET, MIL PESETAS" (Incís)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES NOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) "COMO RECUERDO DE SUS DEVOTOS / Y DEL AYUNTAMIENTO / ALCALDE VICENTE CATALA CARRIO PER. TENIENTE ALCALDE JOSE MUT / FERRAGUT CONCEJAL PASCUAL MUT PONS / GREGORIO ROVIRA FERRER EMILIO / CARRIO PERELLO / SECRETARIO BALDOMERO SIRERA SIRERA"
(09) (escut nacional)
Mig peu (MP) (06) "(PADRINOS VICENTE CUESTA MOLTO Y / DESAMPARADOS CATALA CUESTA)" (incís)
(2 cordons) /
"✱ ✱ SAGRA 1º DE AGOSTO / DE 1944 ✱" /
(2 cordons) /
"SIENDO CURA ENCARGADO / D. VICENTE SALA SAVALL" (incís)
Peu (2 cordons) /
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat anterior Estava mecanitzada amb electromall trifàsic, documentat en 1994 i 2009.
Estat actual Truja robellada. Batall modern amb fils d'aram de seguretat i soquet. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu. Té un mig vol desconnectat.
Mecanismes de toc (03) motor continu i electromall monofàsic, (09) mig vol (desconnectat)
Intervencions Durant la dècada dels anys 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va canviar la truja anterior per altra de ferro i possiblement en la dècada dels 80 la mecanitzaren amb motor de vol continu, mig vol i electromall trifàsic. Aquest últim mecanisme s'ha canviat posteriorment per un nou de tipus monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (06-07-1994)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (09-07-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (11-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-08-2020
29 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 21-09-2020
  Convertir a PDF