Inmaculada (1) - Parròquia de Santa Anna - SANET Y NEGRALS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 228)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 46
Altura del bronze 38
Vora 5
Pes aproximat 56
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1943
Descripció La campana té diversos cordons al terç, agrupats de dos en dos. Seguidament, al mig, hi ha una creu llatina i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". També al mig disposa d'aquesta inscripció: "INMACULADA / 1 9 4 3 / SANET Y NEGRALS / COSTEADA EN MEMORIA DE D CONCEPCION SEMPER RICO - SUS HIJOS". Esta indica l'advocació a la qual està dedicada, l'any de fosa, el municipi i una dedicatòria dels donats de la campana. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons més fins)
(2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu llatina)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "INMACULADA / 1 9 4 3 / SANET Y NEGRALS / COSTEADA EN MEMORIA DE D CONCEPCION SEMPER RICO - SUS HIJOS"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat anterior L'any 1994 la campana es tocava manualment i tenia ja una truja de ferro pintada de la foneria Manclús, així com batall antic amb peçonet
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor d'impuls. Té un batall antic lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions Durant la dècada dels 80 la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja anterior per altra de ferro, dotada amb una roda per a un motor de vol continu però sense instal·lar aquest mecanisme. La mecanització és posterior a l'any 1994, quan encara es va documentar sense el motor d'impuls que presenta en 2020.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (19-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (11-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-08-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF