Sant Joan de la Creu (1) - Monestir del Desert de les Palmes - BENICÀSSIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2322)

Localització Espadanya
Diàmetre 36
Pes aproximat 27
Any fosa 1732
Descripció La campana té dos cordons a l'espatlla. Al terç hi ha quatre cordons, agrupats de dos en dos i amb aquesta inscripció entre ells en llatí: "✱ S✱IOAN✱S A CRVZ ORA PRONOBIS". Aquesta correctament seria: "SANCTE IOANNES A CRUCE ORA PRO NOBIS". És una senzilla oració que procedeix de les diverses lletanies i que en valencià seria: "SANT JOAN DE LA CREU PREGA PER NOSALTRES". Al mig hi ha una imatge de Santa Bàrbera, una creu entre dos xipresos i baix d'aquesta està l'any de fosa: "✱AÑO✱I732✱". Al mig peu hi ha cinc cordons i al peu altres dos.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (cordó)
"✱ S✱IOAN✱S A CRVZ ORA PRONOBIS"
cordó)
Mig (M) (00) (creu amb dos xiprers als costats) / "✱AÑO✱I732✱"
(06) (Santa Bàrbera)
Mig peu (MP) (5 cordons, el d'enmig més gros que els altres)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual amb una corda al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Toca els quarts junt a la mitjana. Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de fusta nova que no segueix aparentment el perfil original de l'antiga que ha sigut subst
Estat anterior L'estat de conservació de la instal·lació era regular. La campana estava situada a la mateixa finestra que ocupa actualment amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i dotada amb cigonyal.
Estat actual Bo, en procés de restauració en 2006 en l´empresa 2001 Tècnica i Artesanía S. L. Està instal·lada a una de les finestres de l'espadanya amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Electromall monofàsic (03) i motor de vol per impuls (09).
Intervencions Restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA l'any 2006, cambiant-li la seua truja de fusta original per una altra de perfil valencià que aparentment no segueix el mateix perfil que l'anterior, i dotant-la de mecanismes per al toc automàtic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-03-1999)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (07-04-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (13-02-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-02-2021
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF