Sants Francesc i Antoni (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - BENIFAIÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2329)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 58
Altura del bronze 46
Vora 6
Pes aproximat 113
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció Compta la campana amb la següent inscripció al terç: "BENIFAYO AÑO 1940. SAN FRANCISCO Y SAN ANTONIO". En ella trobem el nom del poble per al que va ser fosa, la data i les advocacions a les que es dedica. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Per un altra banda la doble advocació de la campana es deu a que eren els noms del donants. Al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem aquesta inscripció, al·lusiva als donants la campana: "A EXPENSAS DE LA TESTAMENTARIA DE D. FRANCISCO ANDREU Y ANTONIO ROVIRA. R.I.P.". La abreviatura correspon a la al·locució llatina: "Requiescat in pace"; es a dir: "descanse en pau". Aquesta és habitual en l'àmbit funerari i procedeix de la següent l'oració: "Dóna'ls Senyor el descans etern i llueixi per a ells la llum perpètua".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"BENIFAYO AÑO 1940. SAN FRANCISCO Y SAN ANTONIO"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de Sant Antoni de Pàdua)
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"A EXPENSAS DE LA TESTAMENTARIA DE D. FRANCISCO ANDREU Y ANTONIO ROVIRA. R.I.P."
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment tan sols era voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta
Estat original Comptaria amb truja de fusta, de perfil tradicional valencià, possiblement amb algunes peces de formigó. Per tocar-la tindria una ballesta i una llarga corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Roses (Atzeneta d'Albaida) en una de les finestres de la Sala de les Campanes. La truja de ferro estava molt oxidada, principalment a causa de la continuada exposició als agents atmosfèrics i per tant en un regular estat. Comptava amb un motor de vol continu per voltejar-la.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, mecanismes que imiten l'estil tradicional de tocar i permeten els tocs manuals. Finalment el batall està ben lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions En l'any 1940 es va fondre un nou conjunt de campanes amb destí a la Parròquia de Sant Pere de Benifaió per tal de plenar el buit deixat per les perdudes en la Guerra Civil. Aquesta és la més menuda del conjunt, fosa a per la foneria dels Hnos. Roses de Silla (València), i portada al poble per ser beneïda. Com indiquen les seues inscripcions va ser pagada amb part de l'herència dels senyors Francisco Andreu i Antonio Rovira. A principis de l'any 1968 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va proposar al rector la seua mecanització. Durant aquests treballs es canvià la truja de fusta per altra de ferro i s'instal·laren un motor de vol continu i martell trifàsic. A principis de la primera dècada del segle XXI va ser restaurada, canviant la truja de fusta per altra de ferro i renovant els mecanismes de toc per un motor d'impulsos, a més d'afegir un electromall per repicar-la.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-03-1999)
 • LLOP i BAYO, Francesc (05-07-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; PORTALÉS CERVERÓ, Beatriz [Documentació de la campana] (30-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-02-2015
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-06-2021
  Convertir a PDF