Santa Bàrbera (2) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - BENIFAIÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2330)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 85
Pes aproximat 356
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana compta en primer lloc amb aquesta inscripció al terç: "# # SANTA BARBARA. PATRONA. #". En ella indica que està dedicada a Santa Bàrbera, la patrona de la població. Seguidament trobem, ja al mig, la següent inscripció: "EN MEMORIA DE / D. JOSE M. REIG ORTIZ / PARROCO DE ESTA VILLA / MARTIR EN LA REVOLUCION / + 16 AGOSTO 1936. / A EXPENSAS DE SUS / HERMANOS.". Aquesta es commemorativa, marcant que la campana es va dedicar al rector màrtir de la parròquia D. José M. Reig, a més d'indicar que la donaren els seus germans. Al mig també està la marca de fàbrica, rodejant l'escut franquista: "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem el nom del poble i la data de fosa: "# # BENIFAYO AÑO 1940 #". El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
"# # SANTA BARBARA. PATRONA. #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) "EN MEMORIA DE / D. JOSE M. REIG ORTIZ / PARROCO DE ESTA VILLA / MARTIR EN LA REVOLUCION / + 16 AGOSTO 1936. / A EXPENSAS DE SUS / HERMANOS."
(06) (Monograma de Maria)
(09) (Escut franquista rodejat per la marca de fàbrica) "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # BENIFAYO AÑO 1940 #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes i repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Comptaria amb truja de fusta, de perfil tradicional valencià, possiblement amb algunes peces de formigó. Per tocar-la tindria una ballesta i una llarga corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Roses (Atzeneta d'Albaida) en una de les finestres de la Sala de les Campanes. La truja de ferro estava molt oxidada, principalment a causa de la continuada exposició als agents atmosfèrics i per tant en un regular estat. Comptava amb un motor de vol continu per voltejar-la.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, mecanismes que imiten l'estil tradicional de tocar i permeten els tocs manuals. Finalment el batall està ben lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions En l'any 1940 es va fondre un nou conjunt de campanes amb destí a la Parròquia de Sant Pere de Benifaió per tal de plenar el buit deixat per les perdudes en la Guerra Civil. Aquesta és la tercera, fosa a per la foneria dels Hnos. Roses de Silla (València), i portada al poble per ser beneïda. Com indiquen les seues inscripcions va ser pagada pels familiars de l'antic rector màrtir. A principis de l'any 1968 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va proposar al rector la seua mecanització. Durant aquests treballs es canvià la truja de fusta per altra de ferro i s'instal·laren un motor de vol continu i martell trifàsic.

En 2010 es va procedir a la restauració de la campana, baixant-la el 23 d'abril de la torre per netejar-la per dins i fora i canviar la truja de ferro. La restauració a càrrec d'Electrorecamp S.L. va permetre recuperar part de l'estat original de la campana amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. En setembre tornà al poble i quedà uns dies instal·lada a la porta de l'església, sent beneïda la restauració pel bisbe auxiliar de València D. Enrique Benavent. Finalment al dia següent va ser pujada al campanar i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Els treballs han estat sufragats per la Diputació de València i la Parròquia de Sant Pere.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-03-1999)
 • LLOP i BAYO, Francesc (28-07-2007)
 • ABARCA, Javier [Aportació de fotografia] (25-09-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; PORTALÉS CERVERÓ, Beatriz [Documentació de la campana] (30-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-02-2015
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-06-2021
  Convertir a PDF