Mare de Déu del Pilar (4) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - BENIFAIÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2332)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 117
Altura del bronze 91
Vora 14
Pes aproximat 927
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç: "# AÑO DEL PILAR 1940 # # VIRGEN DEL PILAR #". En ella trobem en primer lloc l'advocació a la que està dedicada, la Mare de Déu del Pilar, i el motiu de la seua dedicació. Aquesta es deu a que en l'any 1940 es va celebrar el XIX centenari de l'aparició de la Mare de Déu a l'apòstol Sant Jaume en les voreres del riu Ebre, fet que segons la tradició va tindre lloc en l'any 40 d.C al lloc on actualment s'alça la Basílica del Pilar de Zaragoza. Al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"; element característic de les foneries industrials. Finalment al mig peu està la següent inscripció: "# SIENDO CURA D. ENRIQUE MARTINEZ GARCIA. ALCALDE D. JOSE CARDETE ROVIRA. BENIFAYO. #". En ella trobem els noms del rector i de l'alcalde del any en que va ser fosa la campana, així com el del poble. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. A més en aquest cas afegiren els del rector i l'alcalde.
Anses Anses amb decoracions animals.
Terç (T) (2 cordons)
"# AÑO DEL PILAR 1940 # # VIRGEN DEL PILAR #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)
(06) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
(09) (Escut franquista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# SIENDO CURA D. ENRIQUE MARTINEZ GARCIA. ALCALDE D. JOSE CARDETE ROVIRA. BENIFAYO. #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes i repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Comptaria amb truja de fusta, de perfil tradicional valencià, possiblement amb algunes peces de formigó. Per tocar-la tindria una ballesta i una llarga corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Roses (Atzeneta d'Albaida) en una de les finestres de la Sala de les Campanes. La truja de ferro estava molt oxidada, principalment a causa de la continuada exposició als agents atmosfèrics i per tant en un regular estat. Comptava amb un motor de vol continu per voltejar-la.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, mecanismes que imiten l'estil tradicional de tocar i permeten els tocs manuals. Finalment el batall està ben lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions En l'any 1940 es va fondre un nou conjunt de campanes amb destí a la Parròquia de Sant Pere de Benifaió per tal de plenar el buit deixat per les perdudes en la Guerra Civil. Aquesta és la major del conjunt, fosa a per la foneria dels Hnos. Roses de Silla (València), i portada al poble per ser beneïda. A principis de l'any 1968 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va proposar al rector la seua mecanització. Durant aquests treballs es canvià la truja de fusta per altra de ferro i s'instal·laren un motor de vol continu i martell trifàsic.

En 2010 es va procedir a la restauració de la campana, baixant-la el 23 d'abril de la torre per netejar-la per dins i fora i canviar la truja de ferro. La restauració a càrrec d'Electrorecamp S.L. va permetre recuperar part de l'estat original de la campana amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. En setembre tornà al poble i quedà uns dies instal·lada a la porta de l'església, sent beneïda la restauració pel bisbe auxiliar de València D. Enrique Benavent. Finalment al dia següent va ser pujada al campanar i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Els treballs han estat sufragats per la Diputació de València i la Parròquia de Sant Pere.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-03-1999)
 • LLOP i BAYO, Francesc (28-07-2007)
 • ABARCA, Javier [Aportació de fotografia] (25-09-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; PORTALÉS CERVERÓ, Beatriz [Documentació de la campana] (30-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-01-2015
27 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-07-2021
  Convertir a PDF