Sant Llorenç (2) - Sant Llorenç - VILAR DE CANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2351)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 75
Altura del bronze 62
Vora 8
Pes aproximat 244
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1915
Descripció La campana té una garlanda amb triangles decorats en el terç, diversos cordons i una sanefa amb flors. Al mig hi ha una creu llatina amb quatre flors i baix disposa d'una inscripció amb l'any de fosa: "AÑO ✱ 1915". També al mig hi ha una representació de l'Immaculat Cor de Maria i els noms de Jesús i Maria, tots ells acompanyats per quatre flors. Baix de l'anagrama de Jesús presenta altra inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada la campana: "✱ SAN LORENZO ✱". Al mig peu té altra garlanda amb triangles decorats que alternen motius vegetals i fruïts.
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
(sanefa amb flors)
(3 cordons)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(garlanda amb triangles decorats amb motius vegetals i fruïts)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre amb una corda al batall i volteig manual des de la sala de les campanes. Tocs horaris amb una maça connectada a la maquinària del rellotge.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig manual. Toca les hores automàticament.
Truja truja antiga de fusta d´olivera i pedra
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo i la instal·lació tradicional. Està ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta d'olivera i capçat de pedra que presenten un perfil característicament local. El batall està lligat i és antic. També té electromall monofàsic i roda per a una futura mecanització amb motor d'impuls.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic. Corda al batall.
Propostes La instal·lació de la campana és, com hem dit, tradicional i cal conservar-la. La truja s'ha de valorar com a part fonamental del conjunt de la campana i bé patrimonial. Per tant, cal destacar la seua substitució per altra nova de perfil diferent. Sols d'admetrà el seu canvi si no assegura l'estabilitat del conjunt i, en qualsevol cas, la nova ha de ser idèntica a la tradicional en forma i materials.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal.lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [ T: " * SAN LORENZO * / AÑO + 1915"; M: (00) JHS, (03) Cor de Jesús, (06) creu, (09) anagrama de Maria ] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (14-11-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-12-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-03-2023
  Convertir a PDF