Cimbalet (0) - Parròquia dels Sants Joans - ESTIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2389)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 30
Pes aproximat 16
FonedorCALLEJA, DE LA
Any fosa 1764
Descripció La campana té aquesta inscripció amb nombrosos triangles que separen les paraules al terç: I HS M JOSEPH AÑO I ✱ 7 ✱ 6 ✱ 4. La inscripció completa seria: "IHS MARIA IOSEPH AÑO 1764". Aquesta té el nom de les tres persones de la Sagrada Família, un fet molt habitual a les campanes des del segle XVII fins al XX. El nom de Jesús apareix per mitjà de l'Anagrama de Crist o de Sant Bernardí, devoció predicada per aquest Sant al segle XV. També està l'any de fosa. Tant per la data com pels motius amb els quals compon la sanefa i el penjoll del mig, es podria atribuir la campana al fonedor de la Calleja.
Terç (T) (2 cordons)
"I HS (triangle decorat) M (triangle decorat) JOSEPH (triangle decorat) AÑO (dos triangles decorats) I ✱ 7 ✱ 6 ✱ 4"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(cordó) / (04) (penjoll decorat)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Truja de fusta nova
Estat original Estava situada al lloc que ocupa actualment i dotada amb un cigonyal i corda per voltejar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Bon estat, batall modern de Portilla. Està situada a la volta de la sala de les campanes, penjada d'una estructura metàl·lica i mecanitzada amb motor d'impuls. La truja està pintada de color roig.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls
Intervencions Retirada del campanar en 1970 per ser instal·lada en una ermita, tornada al seu emplaçament en 1999. Es va dotar amb una truja nova de fusta, pintada posteriorment de color roig i mecanitzar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els manuals.
Notes Fitxa revisada i actualitzada en 2002 per Casta Alujer. Inscripció documentada anteriorment: "JESUS MARIA JOSEPH AÑO 1764" ; M: creu.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (24-06-1999)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2002)
 • CORRESA i MARÍN, Ignasi (03-02-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (05-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-04-2020
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-05-2023
  Convertir a PDF