Jesús, Maria i Josep (1) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - CASTELLFORT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2398)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 39
Pes aproximat (en quilos) 34
FonedorROSES, RAMÒN; TORMO, DOMINGO
Any fosa 1802
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: "ԎESUS MARIA ԎOSEF AÑO 1802". Les lletres J estan invertides i al nom de Josep té una lletra de més. Aquesta segurament és errada que deriva de la progressiva castellanització dels textos llatins i del nom "JOSEPH". La presència de les tres persones de la Sagrada Família és habitual a les inscripcions de les campanes des del segle XVII fins al XX. A més, té l'any de fosa. Al mig presenta una creu amb pedestal que està formada amb sanefes que tenen raïms.

La forma de les xifres de l'any de fosa i especialment els raïms de la creu amb pedestal permeten atribuir la peça als fonedors Ramon Roses i Domingo Tormo perquè són molt semblants a altres campanes signades per ells i a més està documentada la seua presència l'any 1802 a la localitat de Mirambel (Teruel) no molt llunyana de Castellfort.
Terç (T) (2 cordons)
"ԎESUS MARIA ԎOSEF AÑO 1802"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es tocava de forma oscil·lada per mitjà d'una corda unida a la ballesta. La ballesta de fusta que presentava cap a l'exterior abans de la restauració permet intuir que es tocava des de l'església.
Tocs actuals de campanes Volteig manual.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía de perfil idèntic a l'antiga.
Estat anterior La campana tenia una truja de fusta antiga de perfil i proporcions semblants a les actuals. Presentava una ballesta i batall lligat.
Estat actual Bon estat, batall antic restaurat, lligat i reforçat amb cable de seguretat. Té una truja de fusta nova que és de perfil idèntic a l'antiga, així com ferratges restaurats i rodaments nous.
Mecanismes de toc Campana manual
Intervencions En 2004 va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía. La truja es va desmuntar i canviar per altra nova de fusta i de proporcions idèntiques a les de l'antiga. També es modificaren parcialment els ferratges i el batall es va restaurar i reforçar amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • BARREDA, Pere Enric (1998)
  • MANCLÚS, Salvador; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (26-04-1999)
  • 2001 Técnica y Artesanía (09-06-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (22-07-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-05-2020
20 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 90 Visitants: 90 Usuaris: 0