Santa Maria (2) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - CASTELLFORT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2399)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 77
Pes aproximat 264
FonedorMEDINA, MIQUEL
Any fosa 1746
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç en llatí, composta amb lletres decorades amb motius vegetals: "✱ AΛE ✱ S ✱ MARIA ✱ ORAPRONOBIS ✱ NVNC ✱ ET ✱ INORA M TIS". Correctament aquesta seria: "AVE SANCTA MARIA ORA PRO NOBIS NUNC ET IN HORA MORTIS". La inscripció combina una súplica de la Lletania Lauretana amb un fragment de l'Ave Maria i es podria traduir així al valencià: "DÉU VOS SALVE SANTA MARIA PREGA PER NOSALTRES ARA I EN L'HORA DE LA NOSTRA MORT". Seguidament, a un nivell inferior presenta cinc imatges religioses: Santa Bàrbera, Sant Antoni de Pàdua, els Sants Abdó i Senén, la Mare de Déu del Rosari i Sant Miquel. Seguidament, trobem una sanefa amb motius vegetals i una cinta al costat de la creu amb idèntics motius. Al mig presenta una creu amb pedestal i tres claus. Als laterals del pedestal figura l'any de fosa: "I7 + 46". També al mig presenta una cartel·la rodejada amb una sanefa d'estreles i que té aquesta inscripció: "SEHICO / SIEИDO / RETOR✱ / MOSEИ / IOSE ME / SEGER ✱". Correctament seria: "SE HIZO SIENDO RECTOR MOSEN JOSÉ MESEGUER".

Les inscripcions no indiquen qui és l'autor o autors de la campana. No obstant això hi ha certes coincidències amb algunes campanes documentades que són obra del fonedor Miquel Medina de Tortosa. Així, les lletres decorades són les mateixes que presenten les campanes que va fondre per a Maella (Aragón) i Almassora. També coincideixen els tipus iconogràfics que fa servir. Per tant, tot i que sols està documentada l'activitat d'aquest fonedor a principis del segle XVIII, podria ser obra seua o bé d'algun descendent.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ AΛE ✱ S ✱ MARIA ✱ ORAPRONOBIS ✱ NVNC ✱ ET ✱ INORA M TIS"
(2 cordons)
(02) (Santa Bàrbera)
(04) (Sant Antoni de Pàdua)
(06) (Sants Abdó i Senén)
(08) (Mare de Déu del Rosari)
(10) (Sant Miquel)
(2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals i cinta)
(2 cordons)
Mig (M) (00) "I7" (Creu amb pedestal i els tres claus) "46"
(06) (cartel·la rodejada amb una sanefa d'estreles)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
(sanefa)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la sala de les campanes i la repicaven amb una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Té una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar. Es volteja manualment a les festes.
Truja Truja antiga de fusta molt interessant restaurada
Estat actual Bon estat, batall antic, restaurat i reforçat amb cable de seguretat. Està instal·lada amb la truja antiga de fusta de perfil tradicional local que està restaurada. També estan restaurats els ferratges, mentre que el braç és nou.
Mecanismes de toc Campana manual, corda al batall.
Intervencions En 2004 va ser restaurada als tallers de 2001 Técnica y Artesanía. La intervenció es va centrar a la truja de fusta de la campana, de la qual es restauraren totes les peces menys el braç que es va canviar per altre nou de semblants proporcions a l'antic. També restauraren els ferratges i el batall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • MANCLÚS, Salvador; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (26-04-1999)
 • LLOP i BAYO, Francesc (17-09-2004)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (25-10-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (22-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-05-2020
31 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-03-2023
  Convertir a PDF