Sant Roc (3) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - CASTELLFORT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2400)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 95
Pes aproximat 496
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1924
Descripció La campana té una gran profusió de motius decoratius en forma de sanefes i garlandes. Així, té una primera amb motius vegetals sobre els cordons terç i baix dels cordons altra que combina motius d'aquest tipus amb querubins. Entre els cordons té una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAN ROQUE". Al mig trobem una creu amb motius vegetals, l'escut del cardenal Juan Benlloch i una imatge de Sant Joan rodejada per aquesta inscripció: "✱ ✱ ✱ JUAN BAUTISTA ✱ ✱ ✱". Baix d'aquesta hi ha una cartel·la que sostenen dos àngels i que té la data de fosa: "AÑO • 1924". També al mig està la marca de fàbrica: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / CANO TRANSITS JUNTO CTRA MADRID". Aquests elements estan units per una garlanda amb flors. Finalment, trobem al mig peu una garlanda amb corones, una sanefa amb flors entre els cordons, i una garlanda amb motius vegetals baix d'aquests.
Terç (T) (garlanda vegetal)
(2 cordons)
(sanefa amb flors) "SAN ROQUE"
(2 cordons)
(garlanda amb querubins i motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu amb decoracions vegetals)
(03) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / CANO TRANSITS JUNTO CTRA MADRID"
(06) "✱ ✱ ✱ JUAN BAUTISTA ✱ ✱ ✱" (imatge de Sant Joan Baptista) (cartel·la amb querubins) "AÑO • 1924"
(09) (escut del Cardenal Juan Benlloch)
Mig peu (MP) (garlanda amb corones)
(2 cordones)
(sanefa amb flors)
(2 cordons)
(garlanda amb flors)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la sala de les campanes i la repicaven amb una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Té una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar. Es volteja manualment a les festes.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía de perfil idèntic a l'antiga.
Estat anterior Fins a l'any 2007 l'estat de conservació de la campana era regular, especialment de la truja de fusta. Aquesta tenia unes boles de canó que servien per a facilitar el contrapés de la truja i el volteig de la campana. Al capçal presentava uns baixos relleus tallats en forma de volutes. Es fixava amb l'ajuda d'un pal de fusta i tenia un batall antic amb una corda per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat actual Bon estat, batall antic restaurat, lligat i reforçat amb cable de seguretat. Té una truja de fusta nova que és de perfil idèntic a l'antiga, així com ferratges i rodaments també nous. Té una llarga corda unida al batall per repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Mecanismes de toc Campana manual, vol a festes. Corda al batall per repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1924 als tallers de la foneria de Hermanos Roses de València. En 2007 va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía. La truja es va desmuntar i varen aparéixer dins tres boles de canó. Aquesta es va canviar per altra nova de fusta i de proporcions idèntiques a les de l'antiga. També canviaren els ferratges i el batall es va restaurar i reforçar amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • BARREDA, Pere Enric (1998)
 • MANCLÚS, Salvador; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (26-04-1999)
 • 2001 Técnica y Artesanía (09-06-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (22-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-05-2020
31 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-03-2023
  Convertir a PDF