Maria de l'Assumpció (4) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - CASTELLFORT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2401)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 102
Pes aproximat 614
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1916
Descripció La campana presenta una gran profusió de garlandes i altres elements decoratius, així al terç trobem una garlanda amb motius vegetals, altra amb creus invertides i entre les dos una sanefa amb flors. Seguidament, té al mig una creu amb motius vegetals i un motiu eucarístic. També al mig té aquesta inscripció, que rodeja l'anagrama de Maria i un querubí: "✱ AÑO ✱ 1916 ✱ / MARIA DE LA ASUNCION". La inscripció indica l'advocació a la qual està dedicada la campana i l'any de fosa. També al mig està la marca de fàbrica: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / CANO TRANSITS JUNTO CTRA MADRID". Finalment disposa d'una sanefa amb flors al mig peu.
Terç (T) (garlanda amb motius vegetals)
(2 cordons)
(garlanda amb flors)
(2 cordons)
(garlanda amb creus invertides).
Mig (M) (00) (creu amb motius vegetals)
(03) (motiu eucarístic)
(06) "✱ AÑO ✱ 1916 ✱" / (monograma de Maria i queribí) / "MARIA DE LA ASUNCION"
(09) (marca de fábrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / CANO TRANSITS JUNTO CTRA MADRID"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(garlanda amb flors)
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la sala de les campanes i la repicaven amb una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar. Tocava les hores per mitjà d'una maça horària.
Tocs actuals de campanes La campana toca les hores tal i com ho ha fet tradicionalment. Té una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Truja Fusta MANCLÚS
Estat original Tenia una truja de futa de perfil tradicional local que encara es conserva i està penjada a una zona porticada de la mateixa plaça de l'església.
Estat actual Bon estat, batall antic amb cable de seguretat. Truja nova de fusta instal·lada per Manclús, substituint l'antiga en mal estat, en compte de restaurar-la. La nova truja no respecta la forma ni les característiques de la truja anterior. Té una maça horària enganxada a la mateixa truja i que es pot retirar per voltejar-la.
Mecanismes de toc campana manual, maça mecànica d´hores (07) en ús i corda al batall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1916 als tallers de la foneria de Vicente Domingo Roses de València. Es va instal·lar amb truja de fusta. Restaurada per subvencions 1998 de la Conselleria Cultura. Industrias Manclús va intervenir la instal·lació tradicional de la campana canviant la truja de fusta per altra nova sense cap relació amb la substituïda. Afortunadament es va guardar la truja l'antiga.
Propostes A mitjà o llarg termini caldria valorar la reposició de la truja de fusta antiga d'important valor patrimonial.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • BARREDA, Pere Enric (1998)
 • MANCLÚS, Salvador; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (26-04-1999)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (09-06-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (22-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-05-2020
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-03-2023
  Convertir a PDF