Maria del Pilar (1) - Parròquia de Santa Maria del Mar - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2414)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 59
Pes real 117
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1959
Descripció En primer lloc, compta amb la següent inscripció al terç: "MARIA DEL PILAR. PARROQUIA DE STA. MARIA VILLANUEVA DEL GRAO". En ella indica el nom de la campana i la parroquia per a la qual va ser fosa. Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble. Seguidament, al mig peu, trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Finalment compta amb la següent inscripció al mig peu: "REFUNDIDA EN 1959 / VIRGEN SANTISIMA DEL PILAR ROGAD POR NOSOTROS MAYO DE 1940 XIX CENTENARIO DE SU VENIDA A ZARAGOZA". Primerament indica la data en que es va fer aquesta campana i a continuació reprodueix la inscripció que portava l'antic bronze. En ella dirigia una súplica a la Mare de Déu del Pilar, derivada de les Lletanies dels Sants, i a més commemorava el XIX Centenari de l'aparició de la Mare de Déu a l'Apóstol Sant Jaume a Zaragoza, fet que segons la tradició va tindre lloc l'any 40.
Terç (T) (2 cordons) /
"MARIA DEL PILAR. PARROQUIA DE STA. MARIA VILLA NUEVA DEL GRAO"
(3 cordons)"
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (escut España)
(06) (Mare de Déu del Pilar)
(09) (marca de fàbrica)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
(06) "REFUNDIDA EN 1955"
(cordó)
" VIRGEN SANTISIMA DEL PILAR ROGAD POR NOSOTROS MAYO DE 1940 XIX CENTENARIO DE SU VENIDA A ZARAGOZA."
(cordó)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava i repicava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes per mitjà de llargues cordes, variant la utilització en funció del toc interpretat.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta Industrias Manclús.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, instal·lada a la volta de la Sala de les Campanes, entre unes bigues de fusta. Comptava amb truja de ferro de la foneria Manclús, així com cigonyal i motor de vol continu.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d'impulsos (09)
Intervencions Entorn a l'any 1959 es va badar la campana menor del conjunt, i la baixaren per refondre-la als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Fosa la nova campana, va quedar ubicada al mateix lloc que l'anterior i es va dotar de truja de ferro i un cigonyal. Al mateix temps es va instal·lar una roda per a una futura mecanització. Aquesta es va portar a terme l'any 1964, instal·lant un motor de vol continu.

En l'any 2008 va ser baixada de la torre per procedir a la restauració del conjunt. El bronze va ser netejat per dins i fora, eliminant la capa de brutícia que hi havia. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment la campana va quedar ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes, mecanitzada amb motor de vol per impulsos. Els treballs els va efectuar Industrias Manclús.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se tant en un edifici protegit (Parròquia de Santa Maria del Mar - Bé de de Rellevància Local) com en l'entorn d'un BIC (Drassanes). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La seua nota musical segons notes de Manclús és: MI AGUDO.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (30-09-1999)
 • LLOP i BAYO, Francesc (05-02-2008)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (29-05-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (07-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-03-2016
26 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF