Sant Vicent Ferrer (2) - Parròquia de Santa Maria del Mar - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2415)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 72
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat 216
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc, compta amb la següent inscripció al terç, on indica l'advocació a la que està dedicada: "# # SAN VICENTE FERRER #". Seguidament trobem al mig peu la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / SILLA VALENCIA". Al mig peu trobem una inscripció al·lusiva a Sant Vicent Ferrer: "PREDICADOR DE LAS GLORIAS DEL STMO. CRISTO DEL GRAO. SED NUESTRO PROTECTOR".
Terç (T) (2 cordons) /
"# # SAN VICENTE FERRER #" /
(2 cordons) /
(02) (04) (08) (10) (garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Escut Nacional)
(06) (Sant Vicent Ferrer) "TIMETE DEUM ET DAT"
(09) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / SILLA VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"PREDICADOR DE LAS GLORIAS DEL STMO. CRISTO DEL GRAO. SED NUESTRO PROTECTOR" /
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes per mitjà d'una corda i ballesta. També repicava.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Industrias Manclús.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, feta per la casa fonedora. A més disposaria d'una ballesta per voltejar-la.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposava de truja de ferro i un cigonyal. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Estava mal orientada, ja que la creu mirava cap a dins en lloc de cap a l'exterior.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions L'any 1940 es varen fondre les noves campanes de la parròquia als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València). Aquesta és la quarta del conjunt, dedicada a Sant Vicent Ferrer. Després de beneïda es va pujar al campanar. L'any 1959 al mateix temps que era refosa la campana Maria del Pilar, es va canviar la truja de fusta d'aquesta campana per altra de ferro, que incorporava un cigonyal i una roda de vol per a una futura mecanització. Aquesta es va portar a terme l'any 1964, instal·lant un motor de vol continu.

En l'any 2008 va ser baixada de la torre per procedir a la restauració del conjunt. El bronze va ser netejat per dins i fora, eliminant la capa de brutícia que hi havia. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment la campana va quedar ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes, mecanitzada amb motor de vol per impulsos i electromall monofàsic. Com que des d'aquest any comparteix finestra amb el Tiplet, el mamperlat va ser rebaixat. Els treballs els va efectuar Industrias Manclús.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se tant en un edifici protegit (Parròquia de Santa Maria del Mar - Bé de de Rellevància Local) com en l'entorn d'un BIC (Drassanes). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La seua nota musical segons notes de Manclús és: DO NATURAL.

Autors de la fitxa de la torre

 • MARTÍN NOGUERA, Xavier (30-09-1999)
 • LLOP i BAYO, Francesc (05-02-2008)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (29-05-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-03-2016
32 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-10-2020
  Convertir a PDF