Sant Josep (3) - Parròquia de Santa Maria del Mar - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2416)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 85
Altura del bronze 65
Vora 9
Pes aproximat 356
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1995
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció al terç: "# PARROQUIA DE SANTA MARIA DE VILLANUEVA DE GRAO #". Aquesta inscripció, copiada de l'anterior campana, indica la poarròquia per a la que va ser fosa. Al mig trobem la marca del instal·lador: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA · II". També al mig, baix de la imatge de Sant Josep, està aquesta inscripció: "# SAN JOSE # / JHS / MAYO 1940". En ella indica el nom de la campana, seguida per l'Anagrama de Jesús (Jesús Home Salvador) i la data de fosa de l'anterior campana. Seguidament trobem al mig peu una inscripció al·lusiva a Sant Josep: "JOSE GLORIOSO SIERVO DE DIOS SEA NUESTRO AMPARO RUEGA POR NOSOTROS". Finalment indica la data en que va ser refosa: "REFUNDIDA EN 1995"
Terç (T) (2 cordons)
(06) "PARROQUIA DE SANTA MARIA DE VILLANUEVA DE GRAO"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca del instal·lador) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA · II"
(06) (imatge de Sant Josep) "# SAN JOSE # / JHS / MAYO 1940"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "JOSE GLORIOSO SIERVO DE DIOS SEA NUESTRO AMPARO RUEGA POR NOSOTROS"
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Industrias Manclús.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposava de truja de ferro de la casa Manclús i motor de vol continu.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions La campana homònima, fosa l'any 1940, es va badar entorn a 1995. Industrias Manclús es va encarregar de baixar-la i traslladar-la a la foneria dels Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria). Per tant ens trobem davant d'una campana fosa pels Portilla, no per Manclús, ja que en eixa època ja no tenia activa la foneria valenciana. El nou bronze es va instal·lar amb la truja de ferro i el motor de vol continu de l'anterior campana.

En l'any 2010 va ser baixada de la torre per procedir a la restauració del conjunt. El bronze va ser netejat per dins i fora, eliminant la capa de brutícia que hi havia. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment la campana va quedar ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes, mecanitzada amb motor de vol per impulsos i electromall monofàsic. Com que des d'aquest any comparteix finestra amb el Tiplet, el mamperlat va ser rebaixat. Els treballs els va efectuar Industrias Manclús.
Propostes Deuria ser dotada d'una ballesta per a voltejar-la manualment.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se tant en un edifici protegit (Parròquia de Santa Maria del Mar - Bé de de Rellevància Local) com en l'entorn d'un BIC (Drassanes). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes La seua nota musical segons notes de Manclús és: LA NATURAL.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (30-09-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-03-2016
24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF