Crist del Grau (4) - Parròquia de Santa Maria del Mar - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2417)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 101
Altura del bronze 80
Vora 10
Pes aproximat 597
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc, compta amb la següent inscripció al terç, on indica l'advocació a la que està dedicada: "# # SANTISIMO CRISTO #". Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials, rodejant l'Escut Nacional: "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)". També al mig està la següent inscripció al·lusiva al Santíssim Crist del Grau: "SEMBRANT FE, PIETAT Y PAU / A NOSTRA PLATJA ARRIBARES / ALS TEUS FILLS NO DESAMPARES / SANTISIM CRISTO DEL GRAU". Finalment, al mig peu, indica el lloc per al que va ser fosa: "# # PARROQUIA DE SANTA MARIA DE VILLANUEVA DEL GRAO # #". Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del lloc al que es destinaven.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # SANTISIMO CRISTO #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Imatge del Crist del Grau)
(03) (marca de fàbrica rodejant l'Escut Nacional) "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)"
(06) "SEMBRANT FE, PIETAT Y PAU / A NOSTRA PLATJA ARRIBARES / ALS TEUS FILLS NO DESAMPARES / SANTISIM CRISTO DEL GRAU"
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (Decoració vegetal)
(2 cordons)
(06) "# # PARROQUIA DE SANTA MARIA DE VILLANUEVA DEL GRAO # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes per mitjà d'una corda i ballesta. També repicava.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Industrias Manclús.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, feta per la casa fonedora. A més disposaria d'una ballesta per voltejar-la.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposava de truja de ferro de la casa Manclús i motor de vol continu, així com un electromall trifàsic.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions L'any 1940 es varen fondre les noves campanes de la parròquia als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València). Aquesta és la mitjana del conjunt, dedicada al Crist del Grau. Després de beneïda es va pujar al campanar. L'any 1964, la foneria de Salvador Manclús del Grau la va mecanitzar. La truja de fusta va ser canviada per altra de ferro i es va instal·lar un motor de vol continu per a voltejar automàticament.

En l'any 2010 va ser baixada de la torre per procedir a la restauració del conjunt. El bronze va ser netejat per dins i fora, eliminant la capa de brutícia que hi havia. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment la campana va quedar ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes, mecanitzada amb motor de vol per impulsos i electromall monofàsic. Com que des d'aquest any comparteix finestra amb el Tiplet, el mamperlat va ser rebaixat. Els treballs els va efectuar Industrias Manclús.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se tant en un edifici protegit (Parròquia de Santa Maria del Mar - Bé de de Rellevància Local) com en l'entorn d'un BIC (Drassanes). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La seua nota musical segons notes de Manclús és: FA SOSTINGUT.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (30-09-1999)
 • LLOP i BAYO, Francesc [I Mostra de tocs tradicionals al campanar de Santa Maria del Mar - València] (23-10-1999)
 • LLOP i BAYO, Francesc [II Mostra de tocs tradicionals al campanar de Santa Maria del Mar - València] (07-06-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-03-2016
28 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-09-2020
  Convertir a PDF