Puríssima (3) - Parròquia de Crist Rei - GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2420)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 90
Altura del bronze 71
Vora 9
Pes aproximat 422
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1998
Descripció La campana presenta quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos, així com una garlanda amb motius vegetals. Al mig trobem una creu de calvari recreuada i seguidament la marca de fàbrica i signatura del fonedor: "Hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "Abel Portilla / me fecit / nº120. 1998". Seguidament, hi ha una imatge del Crist Varó de Dolors i una llarga inscripció en llatí que es va copiar de l'antiga campana: "IN HONOREM DEIPARAE VIRGINIS INMACULATAE / UT CLARICI FIDELES QUE OMNES / IN CAELESTEM PATRIBUS CONVENIANT / PRO FAMILIARIBUS DEFUNCTOS EXORANTES / STIRPES MAYANS-RUEDA AC FUSTER-MONZO/ PAROECIA CHRISTI REGIS OBTULERE / GANDIA IN NATIVITATE DOMINI ANNO MCMLXIII". Aquesta es podria interpretar així en valencià: "EN HONOR DE LA VERGE IMMACULADA MARE DE DÉU / PERQUÈ LA SEUA CLAREDAT BRILLE ENTRE ELS FIDELS I ES CONGREGUEN A LA PÀTRIA CELESTIAL / EN SUFRAGI DELS DIFUNTS / DE LES FAMÍLIES MAYANS - RUEDA I FUSTER - MONZO / OFERIDA A LA PARRÒQUIA DE CRIST REI / DE GANDIA EN LA NATIVITAT DEL SENYOR DE L'ANY 1963". També al mig té una imatge de la Immaculada. Finalment, al mig peu, està la data de fosa de la present campana: "✱ REFUNDIDA EN 1998 ✱".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (00) (creu de calvari recreuada)
(03) (marca de fàbrica) "Hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "Abel Portilla / me fecit / nº120. 1998"
(06) (Crist Varó de Dolors) / "IN HONOREM DEIPARAE VIRGINIS INMACULATAE / UT CLARICI FIDELES QUE OMNES / IN CAELESTEM PATRIBUS CONVENIANT / PRO FAMILIARIBUS DEFUNCTOS EXORANTES / STIRPES MAYANS-RUEDA AC FUSTER-MONZO/ PAROECIA CHRISTI REGIS OBTULERE / GANDIA IN NATIVITATE DOMINI ANNO MCMLXIII"
(09) (imatge de la Puríssima)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ REFUNDIDA EN 1998 ✱"
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta de 2001 Bells
Estat actual Bon estat. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i reforçat amb cable de seguretat, així com ballesta per al toc manual.
Mecanismes de toc Motor de vol impulsos i electromall (03). Ballesta per al toc manual (09).
Intervencions La campana va ser fosa als tallers de Hermanos Portilla amb el bronze d'una més antiga, fosa en 1963. 2001 Bells es va encarregar de fabricar la truja de fusta i tots els accessoris per al toc manual, així com de la instal·lació i mecanització de la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (20-10-1999)
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (17-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (12-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-08-2020
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-03-2023
  Convertir a PDF