Sant Francesc de Borja (2) - Parròquia de Crist Rei - GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2421)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 51
Vora 7
Pes aproximat 159
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1998
Descripció La campana presenta quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos, així com una garlanda amb motius vegetals. Al mig trobem una creu de calvari recreuada i seguidament la marca de fàbrica i signatura del fonedor: "Hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "Abel Portilla me fecit, Nº 121. 1998". Al mig també té una custòdia i aquesta llarga inscripció: "SANCTO FRANCISCO BORGIAE DICATA / UT TANTUS URBIS PATRONUS / PRO CHRISTIFIDELIBUS OMNIBUS / CAELESTIA DESIDERIA EX POSCAT / BENEDICTA FUIT COLLOGATAQUE / A DNO. ANTONIO GARZABAN / GANDIENSIS PAROECIA CHRISTI REGIS RECTORE / QUI IN EIUS FESTIVITATE LUCEM RESPEXIT/ GANDIA IN NATIVITATE DOMINIS. ANNO MCMLXIII / REFUNDIDA EN 1998". En valencià es podria interpretar així: "DEDICADA A SANT FRANCESC DE BORJA PERQUÈ COM A PATRÓ DE LA CIUTAT (DE GANDIA) / INTERCEDISCA PER TOTS ELS FIDELS CRISTIANS VAIG SER BENEIDA I COLOCADA PER DON ANTONIO GARZAVAN / RECTOR DE LA PARRÒQUIA GANDIENSE DE CRIST REI ANY DEL SEÑOR 1963". Finalment, al mig peu, està la data de fosa de la present campana: "REFUNDIDA EN 1998".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu de calvari recreuada)
(03) (marca de fàbrica) "Hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "Abel Portilla me fecit, Nº 121. 1998"
(06) "SANCTO FRANCISCO BORGIAE DICATA / UT TANTUS URBIS PATRONUS / PRO CHRISTIFIDELIBUS OMNIBUS / CAELESTIA DESIDERIA EX POSCAT / BENEDICTA FUIT COLLOGATAQUE / A DNO. ANTONIO GARZABAN / GANDIENSIS PAROECIA CHRISTI REGIS RECTORE / QUI IN EIUS FESTIVITATE LUCEM RESPEXIT/ GANDIA IN NATIVITATE DOMINIS. ANNO MCMLXIII / REFUNDIDA EN 1998"
(09) (custòdia)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"REFUNDIDA EN 1998"
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Fusta instal•lada per 2001 Bells
Estat actual Bon estat. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i reforçat amb cable de seguretat, així com ballesta per al toc manual.
Mecanismes de toc Motor de vol per impuls i electromall (09). Presenta ballesta en (03) per al toc manual.
Intervencions La campana va ser fosa als tallers de Hermanos Portilla. 2001 Bells es va encarregar de fabricar la truja de fusta i tots els accessoris per al toc manual, així com de la instal·lació i mecanització de la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (20-10-1999)
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (17-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (12-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-08-2020
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 03-02-2023
  Convertir a PDF