Maria (1) - Ermita de la Mare de Déu de la Misericòrdia - MELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2429)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 38
Altura del bronze 33
Vora 3
Pes aproximat (en quilos) 32
Any fosa 1659
Descripció La campana té la següent inscripció en llatí al terç: "✱AVE✱MARIA✱GRACIA✱PLENA". Aquesta, com és habitual a partir del segle XVII, canvia la lletra "t" de la paraula llatina "GRATIA" per la forma espanyolitzada "GRACIA". Es tradueix així al valencià: "ET SALUDE MARIA, PLENA DE GRÀCIA". És una inscripció que forma part de l'inici de l'Ave Maria, l'oració més popular de les dirigides a la Mare de Déu i inspirada al passatge evangèlic de l'Anunciació, narrat per l'evangelista Sant Lluc (Lc 1,28). El text concret recull la salutació que l'arcàngel Gabriel va dirigir a la Mare de Déu a l'inici del passatge. Seguidament té la data de fosa: "✱1659✱".
Terç (T) (2 cordons)
"✱AVE✱MARIA✱GRACIA✱PLENA"
(2 cordons)
(06) "1659"
Mig (M) (2 cordons)
(00) (imatge de Sant Joan Baptista)
(06) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava manualment des de l'interior de l'ermita per mitjà d'un cigonyal o altre accessori.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Estaria dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local i dotada possiblement amb cigonyal o altres mecanismes per voltejar-la a distància.
Estat anterior Estava dotada amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta a l'espadanya de l'ermita. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol per impuls (03)
Intervencions Va ser fosa l'any 1659 i ubicada a l'antiga ermita. L'any 1906 amb la reconstrucció de l'ermita va ser ubicada a la nova espadanya i al voltant de l'any 1970 es va canviar la truja de fusta per altra de ferro per la foneria de Salvador Manclús. L'any 1999 es va restaurar, baixant-la de l'espadanya per netejar-la per dins i fora. Es va dotar amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant hauria d'incoar-se expedient d'inclusió de la campana en l'Inventari General de Béns Mobles, a causa del seu interès.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Restaurada amb ajudes de les SUBVENCIONS 1999 Generalitat Valenciana

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, F. X. [Primera presa de dades] (1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (06-03-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-07-2018
4 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 58 Visitants: 58 Usuaris: 0