Gil (1) - Ajuntament de Benifairó de les Valls - BENIFAIRÓ DE LES VALLS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2450)

Localització Ajuntament
Diàmetre (en cm) 92
Pes aproximat (en quilos) 451
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1855
Descripció La campana té sis anses decorades amb motius semblants a animals. Seguidament trobem al mig una inscripció que combina el llatí i l'espanyol i que diu així: "✱ EGIDII SUB UMBRA ALARUM TUARUM PROTEGE NOS SIENDO CURA DON ROQUE RIBERA Y SIENDO ALCALDE RA / ✱MON TORES ✱ AÑO 1855 ✱". La part en llatí es traudeix així: "GIL EMPARA'NS A L'HOMBRA DE LES TEUES ALES". A més del nom de la campana (l'advocació titular del temple parroquial) té un fragment del Salm 17 que és poc habitual a les campanes. Al mig té una creu amb pedestal. Els motius de les anses i la creu amb pedestal permeten una atribució provisional de la campana al fonedor Jaime Roses.
Anses Anses decorades amb motius semblants a animals.
Espatlla (H) (cordón)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ EGIDII SUB UMBRA ALARUM TUARUM PROTEGE NOS SIENDO CURA DON ROQUE RIBERA Y SIENDO ALCALDE RA"
(2 cordons)
(09) "✱MON TORES ✱ AÑO 1855 ✱"
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la sala de les campanes i repicava també de forma manual.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Estat anterior Estava situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Tenia un batall lligat.
Estat actual La campana està situada a una placeta que hi ha davant de l'ajuntament, depositada directament a terra i sense cap senyalització que la pose en valor. Té un badat al llavi (06)
Intervencions Badada en 1999-2000. Es va situar temporalment a un pati pròxim al temple parroquial. Amb posterioritat a eixa data va passar a la ubicació actual.
Propostes La ubicació actual no reconeix el valor històric de la campana i per tant caldria replantejar la instal·lació per a traslladar-la a un lloc més convenient per a la seua conservació i valorització. Seria convenient acompanyar-la amb una cartel·la que permeta identificar-la.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Fitxa revisada i actualitzada en 2002 per Casta Alujer. Al trencar-se esta campana s´ha substituït per una nova (c5073), però conservant-se la original, es a dir que no s´ha refós per a reprofitar el seu material per ser una campana de 1855. Actualment esta depositada en un corral de l´Ajuntament enfront del temple parroquial, sembla que es va instal.lar en algun jardi com a peça de decoració (Nota de MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier)

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (08-09-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (21-05-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-05-2020
18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 72 Visitants: 72 Usuaris: 0