Santa Maria (3) - Parròquia de Sant Gil Abat - BENIFAIRÓ DE LES VALLS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2451)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 95
Pes aproximat (en quilos) 496
FonedorDE LA VIÑA, JUAN ANTONIO
Any fosa 1725
Descripció La campana té sis anses amb decoracions zoomorfes i a l'espatlla hi ha dos cordons i una creu xicoteta. Seguidament hi ha quatre cordons al terç, dividits en dos grups de dos. Entre aquests hi ha una inscripció en llatí: "SMARIAAИGELORVMREGIИA DEFEИDEBEИIFAIROATEMPESTATEMALIGИA. Aquesta correctament seria: "SANCTA MARIA ANGELORUM REGINA DEFENDE BENIFAIRÓ A TEMPESTATE MALIGNA". El text expressa de forma clara la seua intenció protectora a l'invocar a la Mare de Déu, baix l'advocació dels àngels, enfront de les tronades. Poc habitual és que especifique que aquesta protecció siga sobre un lloc concret i menys que faça referència al poble. En valencià seria: "SANTA MARIA REINA DELS ÀNGELS DEFENSA BENIFAIRÓ DE LA MALIGNA TEMPESTAT. Les lletres estan decorades amb motius vegetals.

Baix d'aquesta inscripció hi ha un total de sis imatges religioses: Sant Vicent Ferrer, Santa Bàrbera, Sant Miquel, la Mare de Déu del Rosari, Santa Anna i Sant Joaquim. També al terç i entre cordons hi ha altra inscripció amb el nom dels padrins: "PATRINIFVERENOBILISDIOSEPHVSVIVESDECANAMASETDVINCENTAFERERCONSORTESDOMINIDEBENIFAIROAÑO I 7 2 5". Segurament per motius d'espai es juntaren totes les paraules i correctament seria: "PATRINI FUERENT NOBILIS D. IOSEPHUS VIVES DE CAÑAMAS ET D. VICENTA FERRER CONSORTES DOMINI BENIFAIRO AÑO 1725". Aquesta es tradueix així: "VAREN SER ELS SEUS PADRINS ELS NOBLES CONSORTS EN JOSEP VIVES DE CAÑAMAS I NA VICENTA FERRER SEÑORS DE BENIFAIRÓ ANY 1725". Al mig té una creu de calvari, sis cordons al mig peu i una sanefa amb raïms al peu, situada entre cordons.

L'anàlisi dels elements documentats a la campana permeten plantejar la seua atribució al fonedor Juan Antonio de la Viña, actiu durant les primeres dècades del segle XVIII. Hi ha coincidències en elements com les anses, les lletres decorades, així com la creu o la iconografia religiosa.


Anses Sis anses amb decoracions zoomorfes.
Espatlla (H) (2 cordons)
(02) (creu xicoteta)
Terç (T) (2 cordons)
"SMARIAAИGELORVMREGIИA DEFEИDEBEИIFAIROATEMPESTATEMALIGИA
(2 cordons)
(00) (Sant Vicent Ferrer)
(02) (Santa Bàrbera)
(04) (Sant Miquel)
(06) (Mare de Déu del Rosari)
(08) (Santa Anna)
(10) (Sant Joaquim)
(cordó)
"PATRINIFVERENOBILISDIOSEPHVSVIVESDECANAMASETDVINCENTAFERERCONSORTESDOMINIDEBENIFAIROAÑO I 7 2 5"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (6 cordons)
Peu (cordó)
(sanefa amb raïms)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Com que era l'antiga campana major tocava les hores. Per aquest motiu té marques de desgast d'una maça horària al mig peu.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta dels Portilla.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual Bon estat. Batall modern de Portilla, penjat en cuiro. Està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a una de les finestres de la sala de les campanes i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc Electromall (03), motor de vol impulsos (09)
Intervencions A mitjans del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar, substituint la truja de fusta per altra de ferro. La mecanitzaren amb electromall i motor de vol continu. En 1999 va ser restaurada, instal·lant una nova truja dels Hermanos Portilla i mecanitzant-la amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un immoble protegit. No obstant això caldria incloure la campana en l'Inventari General de Béns Mobles de la Generalitat Valenciana degut al seu interés.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Restaurada amb ajudes de les SUBVENCIONS 99 GENERALITAT VALENCIANA. Esta campana era la major, actualment i al haver fet de nou la campana mitjana afegint-li pes, ha passat a ser la mitjana del campanar.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (08-09-1999)
  • ALUJER, Casta (2002)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-01-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-01-2021
42 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 77 Visitants: 77 Usuaris: 0