La Xicoteta (1) - Parròquia de Santa Quitèria - LA TORRE D'EN DOMÉNEC (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2473)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 48
Altura del bronze 40
Pes aproximat (en quilos) 64
Any fosa 1500ca
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç, tota ella amb lletra majúscula gòtica: "+ GESUS ⋮ MARIA ⋮ GRASIA ⋮ DEI". Aquesta correctament escrita seria: "+ IESUS ⋮ MARIA ⋮ GRATIA ⋮ DEI". La podriem traduir al valencià com: "+ JESÚS ⋮ MARIA ⋮ GRÀCIA ⋮ DE DÉU". Totes les lletres presenten una rica decoració de tipus vegetal i conformen la inscripció llatina. Al mig presenta una imatge de Santa Bàrbera, una de les primeres representacions de la santa a les campanes. Aquesta té els atributs habituals: la palma al·lusiva al martiri i la torre (en forma de campanar) amb les tres finestres símbol de l'adoració d'aquesta Santa pel misteri de la Santíssima Trinitat.
Anses Les anses semblen trencades i soldades posteriorment a la campana.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"+ GESUS ⋮ MARIA ⋮ GRASIA ⋮ DEI"
(2 cordons)
Mig (M) (09) (imatge de Santa Bàrbera)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es feia servir tant per a tocs horaris (toc dels quarts), com els litúrgics. Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Toca els quarts. Es va servir per als tocs litúrgics i es volteja manualment.
Truja Truja de fusta antiga, regular estat de conservació.
Estat anterior Disposava d'una maça del rellotge per al toc de les hores, ubicada a les 08 i que era accionada per mitjà d'uns mecanismes units a la maquinària del rellotge.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta i ferratges, així com el batall lligat. Està mecanitzada amb un electromall monofàsic per al toc dels quarts.
Mecanismes de toc Electromall per a les hores (03)
Intervencions Ens trobem davant d'una extraordinària campana gòtica. Com hem senyalat, té les lletres en lletra mayúscula gòtica, tipologia molt habitual a les campanes a partir del segle XIV i que alguns fonedors castellans fan servir fins ben entrat el segle XVI. La presència de Santa Bàrbera es habitual a les campanes a partir del segle XVI i la és més propera als models renaixentistes que als gòtics. Per aquests motius creiem que la campana es va fondre entorn a 1500 per un fonedor castellà.

Com hem senyalat les anses estan trencades. Aquest fet bé pot ser causa d'un accident fortuït o bé perquè en 1936 va ser tirada des del campanar, trencant-se les anses quan va impactar contra el terra. Posteriorment es varen soldar, així com part dels tirants en alguna feina de reparació a la campana a meitat del segle XX aproximadament.
Propostes Qualsevol intervenció futura a la instal·lació de la campana deu ser respectuosa amb aquesta. Sols admetrà una motorització amb motor d'impuls i la restauració de la truja i ferratges. Els elements que es canvien per altres nous deuen ser fidels als reposats.
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145353
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una réplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes RESTAURADA PER LA GENERALITAT SUBVENCIONS 98. Instal•lació Talleres Cronos.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (10-11-1998)
  • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (07-08-2007)
  • AJUNTAMENT DE LA TORRE D'EN DOMÈNEC (23-06-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana] (05-03-2017)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-12-2020
19 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 45 Visitants: 45 Usuaris: 0