Sant Miquel (00) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - VILAFAMÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2477)

Localització Museu parroquial
Diàmetre (en cm) 27
Pes aproximat (en quilos) 11
Any fosa 1674
Terç (T) (Cordó) /
"SAN MIGVEL I 6 7 4" /
(Cordó)
Mig (M) (00) (Escut oval gòtic) /
(06) (Creu constituïda per cinc rombs amb * al centre de cadascun)
Mig peu (MP) (Cordó)
Peu (Cordó)
Tocs tradicionals de campanes Els dos mecanismes de toc presents a la truja de la campana, evidencien al mig vol com l'únic toc tradicional de l'instrument. Aquest seria realitzat des de la base de l'espadanya on va estar ubicada, fins on baixaria una cordeta per accionar-la.
Tocs actuals de campanes L'instrument es troba exposat al museu parroquial i per tant, en desús.
Truja Truja antiga de fusta a restaurar.
Estat original Per la seua advocació, no descartem que la campana poguera haver sigut fosa per a l'ermita de Sant Miquel, i que per tant, haguera estat ubicada a l'espadanya d'aquest ermitori en el seus orígens. L'ermita, ubicada a les afores de la població, ara compta amb un xicotet bronze fos l'any 1902 i curiosament dedicat a Sant Ramón, a l'ermita del qual, va estar ubicat fins fa algunes dècades l'instrument que ens ocupa.
Estat anterior A la primera documentació de la campana, duta a terme l'any 1998, aquesta, en el mateix estat de conservació que en l'actualitat, ja no es trobava ubicada a l'espadanya de l'ermita de Sant Ramón.
Estat actual La campana, ubicada des de fa pocs anys al museu parroquial de l'església de l'Assumpció, es troba en un regular estat de conservació, que es fa patent d'una manera especial a la seua interessant truja de fusta original, molt degradada. És igualment de destacar en aquesta, la presència del batall original (quasi invisible des de l'exterior) i de dos mecanismes de toc, destinats sens dubte a accionar l'instrument a mig vol des de la distància. Potser la raó de que hi hagen dos siga, que davant el mal estat del més antic d'ells, aquest fora abandonat posant a l'altre costat una argolla que complira la mateixa funció. Per últim cal afegir, la gran quantitat de cops que presenta la vora de la campana, que hauria de ser recolzada a una superfície que no la poguera fer malbé, ja que actualment es troba damunt d'una pedra.
Mecanismes de toc Barra metàl·lica original i argolla posterior, ubicades a costats aposats de la truja i destinades al mig vol a distància de la campana en dos períodes històrics diferents.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Xavier; MARTINEZ, Felisa (23-07-1998)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (13-11-2014)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 14-03-2015
17 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 51 Visitants: 50 Usuaris: 1 - alepuz