Dels Quarts (A) - Arxiprestal de Sant Mateu - SANT MATEU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 248)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 49
Altura del bronze 39
Pes aproximat 68
Any fosa 1730
Descripció La campana té anses simples i al terç dos grups de dos cordons. Entre ells apareix aquesta inscripció en llatí i espanyol: "✱✱✱✱✱✱S✱CRISPTHOVAL✱ORAPRONOBIS✱AÑO ✱ 1730". En primer lloc, té una senzilla invocació a Sant Cristòfol per mitjà de l'expressió llatina "ORA PRO NOBIS", que en valencià seria: "PREGA PER NOSALTRES". En segon lloc, té l'any de fosa. Al mig hi ha una creu de calvari recreuada. Finalment, té tres cordons al mig peu i dos més al peu.
Terç (T) (2 cordons)
"✱✱✱✱✱✱S✱CRISPTHOVAL✱ORAPRONOBIS✱AÑO ✱ 1730"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari recreuada)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Toc dels quarts del rellotge.
Truja Biga de fusta
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a la part superior d'una de les finestres de la sala de les campanes i fixada a una biga de fusta. Té un sistema de toc que acciona automàticament la maça horària i conserva el ritme tradicional de tocar els quarts.
Mecanismes de toc (00) Mall extern per gravetat.
Intervencions La campana fou soldada per LACHENMEYER, restaurada i reposada per Manuel LLOP i BAYO al novembre de 1990, i tornada a restaurar de nou per ERMEC al març de 1998.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (01-03-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (30-08-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentación fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (04-08-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-08-2021
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF