Maria de l'Assumpció, La Grossa (4) - Parròquia de l'Assumpció - FORCALL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2526)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 122
Altura del bronze 100
Vora 15
Pes aproximat 1051
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1979
Descripció La campana té al terç aquesta inscripció amb l'advocació a la que està dedicada: "SANTA MARIA DE LA ASUNCION". Seguidament al mig disposa de la següent inscripció: "PARROQUIA DE FORCALL / DIOCESIS DE TORTOSA / PROVINCIA DE CASTELLON / MIS FORCALLANOS / ME REFUNDIERON POR SEGUNDA VEZ EN 1.979". Aquesta indica el nom del poble, la diòcesi a la que pertany, la província i la data de fosa. A les campanes foses des de la segona meitat del segle XX aproximadament és habitual que figure el nom del poble però quasi mai inclouen informació referent a la diòcesi o la província. A més indica que va ser refosa amb aportacions dels forcallans l'any 1979. Al mig també disposa de la marca de fàbrica, confeccionada amb caràcters individuals en lloc del logotip habitual: "FUNDICION / DE / SALVADOR / MANCLUS / C. INDUSTRIA. 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(00) "SANTA MARIA DE LA ASUNCION"
(4 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) "PARROQUIA DE FORCALL / DIOCESIS DE TORTOSA / PROVINCIA DE CASTELLON / MIS FORCALLANOS / ME REFUNDIERON POR SEGUNDA VEZ EN 1.979"
(06) (Crucifix)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR / MANCLUS / C. INDUSTRIA. 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtics.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions Va ser refosa l'any 1979 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València ja que l'anterior campana que datava de l'any 1869 i estava trencada. La nova es va dotar amb la truja i els mecanismes de toc de l'antiga campana. Posteriorment es va canviar l'electromall trifàsic per altre monofàsic.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local, semblant al de l'antiga truja que està ubicada als peus del campanar. Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Substitueix a la campana de 1869 (c870), refosa darrere la seua mecanització.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-07-1999)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. [1243 mm diámetro] (22-04-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (31-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-04-2018
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF