Sant Tomàs de Aquino, Hores (B) - Sant Joan Baptiste - BENEIXAMA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2529)

Localització Campanar Dret
Diàmetre 97
Altura del bronze 81
Vora 11
Pes aproximat 528
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1892
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció al terç: "SAN (triangle decorat) TOMAS (triangle decorat) DE A QUINO A ESPENSAS DEL MONESIPIO ANO 1892 (triangle decorat)". Aquesta correctamente seria: "SANTO TOMAS DE AQUINO A EXPENSAS DEL MUNICIPIO AÑO 1892". En ella indica que està dedicada a Sant Tomàs d'Aquino, que va sufragada pel Municipi (entenent com a Municipi a la institució de l'Ajuntament) i la data. Al mig trobem els noms dels autors: "NOSIZO / VICENTE / ROSAS / HEJOS / DE ADZANETA". Aquesta correctament escrita en espanyol seria: "NOS HIZO VICENTE ROSAS E HIJOS DE ADZANETA". A la inscripció indica en plural "NOS HIZO" perquè també es refereix a la campana dels quarts.
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Terç (T) (sanefa de triangles decorats)
(cordó)
(dos triangles decorats) "SAN (triangle decorat) TOMAS (triangle decorat) DE A QUINO A ESPENSAS DEL MONESIPIO ANO 1892 (triangle decorat)"
(cordó)
(cordó)
(cordó)
(garlanda de triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (inscripció amb els fonedors rodejada de triangles decorats) "NOSIZO / VICENTE / ROSAS / HEJOS / DE ADZANETA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Toc de les hores.
Tocs actuals de campanes Toca les hores repetició.
Truja Estructura de ferro forjat.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una estructura de ferro ubicada a la part més alta del Campanar Dret. Té una maça exterior per accionar el toc de les hores i que està conectada a un motor situat un al segon cos d'aquesta torre. Presenta ansa batallera, però sense batall. A més té una pàtida d'òxit a causa de l'estructura on està situada.
Mecanismes de toc Martell exterior.
Intervencions La campana va ser fosa junt a altra destinada a tocar els quarts a Atzeneta d'Albaida per Vicente ROSAS (o Roses) i els seus fills. Des de que es va instal·lar va ser destinada a campana les hores. En un principi era la maquinària de les hores la que accionava la maça i a finals dels anys 90 del segle XX es va instal·lar un motor al segon cos de la torre, aprofitant la maça i part de la instal·lació antiga.
Propostes El sistema de toc actual es deu conservar en la mesura de les possibilitats.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (20-09-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotográfica] (31-05-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-06-2017
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-01-2021
  Convertir a PDF