Sants Abdó i Senén, tiplet de missa (1) - Parròquia de la Puríssima Concepció - BENIMODO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2544)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 30
Altura del bronze 27
Vora 3
Pes aproximat (en quilos) 16
Any fosa 1729
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb les advocacions a les quals està dedicada i l'any de fosa: "✱SAN ABDON Y SENENT ANNO 1729 ✱ ✱". Al mig té una creu amb pedestal, formada per diverses estreles.
Terç (T) (2 cordons)
"✱SAN ABDON Y SENENT ANNO 1729 ✱ ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocaria a distància amb ajuda d'un cigonyal o ballesta per a algunes misses i coordinar alguns tocs de les campanes de la torre amb celebracions litúrgiques.
Tocs actuals de campanes Volteig i repic automàtic.
Truja Ferro Manclus vella
Estat original Segurament abans de la mecanització esta campaneta estava instal·lada en una espadanya que hi ha a la façana del temple, fent la funció de campaneta de missa o cimbalet. Tindria una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i accessoris per tocar-la manualment a distància com per exemple un cigonyal o una ballesta.
Estat anterior L'any 1999 tenía un batall antic i pesigat i no estava mecanitzada amb electromall.
Estat actual L'estat de conservació és regular i està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes del campanar amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús. Està dotada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. La batallera és postissa i té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03)
Intervencions La campana es va fondre en l'any 1729 per un campaner desconegut. Tal com s'ha assenyalat, pel seu format podria tractar-se d'una campaneta destinada als senyals o tocar a missa i situada a l'espadanya que hi ha a la façana principal del temple. Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja de fusta antiga per altra de ferro i la mecanitzà amb motor de vol continu. Posteriorment a 1999 instal·laren l'electromall.
Propostes Vist l'estat en què es troba la campana seria convenient procedir a la restauració del conjunt. En primer lloc cal baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià i el motor per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (23-11-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan, LÓPEZ ANDRADA, Rafa [Documentació de la campana] (05-03-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-04-2020
12 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 92 Visitants: 92 Usuaris: 0