Divina Aurora, la major (4) - Parròquia de la Puríssima Concepció - BENIMODO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2548)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 95
Altura del bronze 81
Vora 10
Pes aproximat 496
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2000
Descripció La campana té una garlanda al terç. Al mig disposa d'una custòdia i una inscripció que commemora l'accident que va patir l'antiga campana i porta el nom la institució que va donar la nova: "EN ACCIÓ DE GRÀCIES A LA DIVINA AURORA / 25 D´AGOST 1999 / EXCM. AJUNTAMENT DE BENIMODO". Seguidament està la marca de l'empresa instal·ladora: FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". Per últim apareix el logotip de l'Any Jubilar 2000: "IUBILAEUM / A. D. 2000 / CHRISTUS / HERI / HODIE / SEMPER". Aquest text es tradueix com: "JUBILEU ANY DEL SENYOR 2000 CRIST AHIR AVUI I SEMPRE".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(03) (marca de l'empresa instal·ladora) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
06) (custòdia) / "EN ACCIÓ DE GRÀCIES A LA DIVINA AURORA / 25 D´AGOST 1999 / EXCM. AJUNTAMENT DE BENIMODO"
(09) (logotip de l'any Jubilar 2000) "IUBILAEUM / A. D. 2000 / CHRISTUS / HERI / HODIE / SEMPER".
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat anterior Sembla que l'any 2000 estava motoritzada amb motor de vol continu.
Estat actual L'estat de conservació és regular i està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes del campanar amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús. Està dotada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Està mal orientada, amb la creu cap a dins.
Mecanismes de toc Motor d'impuls (03), electromall (09)
Intervencions La campana es va fondre l'any 2000 als tallers de la foneria Hermanos Portilla en substitució de la que va caure el dia 25 d'agost de l'any anterior i que es va guardar a l'ajuntament del poble. Va ser instal·lada per Industrias Manclús amb la truja i els mecanismes de toc de l'anterior campana.
Propostes Vist l'estat en què es troba la campana seria convenient procedir a la restauració del conjunt. En primer lloc cal baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Encara que en la campana la marca de fàbrica indica que el seu fonedor és Ind. Manclús, és una campana fosa pels germans Portilla. Fon beneïda el 20/02/2000 pel Vicari Episcopal de la zona.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (20-02-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan, LÓPEZ ANDRADA, Rafa [Documentació de la campana] (05-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-04-2020
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF