Sant Vicent Ferrer (4) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - PATERNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2551)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 114
Altura del bronze 91
Vora 12
Pes aproximat 858
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc trobem aquesta inscripció al terç: "# PATERNA SE HIZO EN EL AÑO 1941 # SAN VICENTE FERRER". En ella trobem primerament el nom del poble i la data en que es va fondre la campana. Des de 1939 va ser habitual des d'aquest any la inclusió del nom del poble a les inscripcions. Aquest fet es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren. La dedicació a Sant Vicent possiblement es deu a la vinculació d'aquest sant amb el Crist de la Fe, patró de Paterna. Ja al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"; aquesta és el element més característic de les foneries industrials, present des de principis del segle XX. Finalment al mig peu està el nom dels donants i els padrins de la benedicció: "EXPENSAS DE D. EDUARDO Y D. AURELIO MALLENT ALBERT SIENDO LOS PADRINOS D. JOSE MALLENT CEBRIAN Y Dña CARMEN CEBRIAN GIMENO".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# SAN VICENTE FERRER # PATERNA SE HIZO EL AÑO 1941"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Escut Franquista)
(06) (imatge de Sant Vicent Ferrer)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"EXPENSAS DE D. EDUARDO Y D. AURELIO MALLENT ALBERT SIENDO LOS PADRINOS D. JOSE MALLENT CEBRIAN Y Dña CARMEN CEBRIAN GIMENO"
(2 cordons)
Peu (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Comptava amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar i seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original Comptaria amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià, possiblement amb algunes peces de formigó. Estaria dotada de una ballesta per poder tocar-la, a més de comptar amb una llarga corda unida al batall per repicar des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins la darrera restauració estava instal·lada amb truja de ferro en un regular estat de conservació. Aquesta presentava una forta oxidació i comptava amb motor de vol continu i martell per tocar automàticament, mecanismes que no emulaven els tocs tradicionals ni facilitaven el seu toc manual.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, ubicada en la finestra est de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, que imiten la forma tradicional de tocar i permeten els tocs manuals.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions Perdudes les anteriors campanes en l'any 1936 es va encarregar un nou conjunt en 1941. Aquesta és la campana més gran, fosa als tallers dels Hermanos Roses de Silla (València) i pagada pels germans Mallens Albert. Es va beneir i pujar poc després al campanar. En 1966 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta original per altra de ferro i instal·lant motor de vol continu i martell per tocar automàticament.

En 2006 es va procedir a la seua restauració, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta, de perfil tradicional valencià i finalment les mecanismes de toc es renovaren per un electromall i motor d'impulsos. Aquests es realitzaren per l'empresa 2001 Técnica y Artesanía.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (29-11-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (15-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-12-2014
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF