Santíssim Crist de la Fe (0) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - PATERNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2552)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 35
Pes real 25
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1961
Descripció En primer lloc trobem aquesta inscripció al terç: "# PATERNA AÑO 1966 #"; en ella indica el nom del poble per al que es va fondre i la data. Des de 1939 va ser habitual des d'aquest any la inclusió del nom del poble a les inscripcions. Aquest fet es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions. Al mig trobem la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"; que es correspon amb la foneria de Germán Roses en Atzeneta d'Albaida. Al mig peu està aquesta inscripció: "# · CLAVARIOS DEL SANTISIMO CRISTO DE LA FE · #"; que segurament es tracte dels donants.
Espatlla (H) (cordóI
Terç (T) (cordó) /
(00) (03) (06) (09) (flor)
(cordó) /
"# · PATERNA AÑO 1961 · #" /
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Anagrama de Jesús "JHS")
(09) (Angelet)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"# · CLAVARIOS SANTISIMO CRISTO DE LA FE · #" /
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment la campana tan sols era voltejada amb una llarga corda que des del cigonyal arribava fins els peus del campanar. Les seues funcions segurament serien les de campaneta de les senyals, per coordinar tocs des de la torre amb els actes celebrats al interior del temple. Possiblement també tocaria per algunes misses dels dies laborables.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía.
Estat anterior Estava ubicada en una esctructura metàl·lica al terrat del campanar amb truja de ferro de la casa Roses i cigonyal per voltejar-la. La truja estava en un estat regular, molt oxidada.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, ubicada en la finestra est de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, que imiten la forma tradicional de tocar i permeten els tocs manuals.
Mecanismes de toc (03) Motor d'impulsos i electromall, (09) ballesta)
Intervencions En l'any 1961 va ser refosa l'anterior campana, de la que no coneixem cap dada, encara que segurament seria fosa en 1941 amb la resta del conjunt. Els treballs es realitzaren als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, resultant la present campana de 25kg de pes. En 2006 es va procedir a la seua restauració, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta, de perfil tradicional valencià i finalment les mecanismes de toc es renovaren per un electromall i motor d'impulsos. Aquests es realitzaren per l'empresa 2001 Técnica y Artesanía. Durant els treballs s'ha reubicat en una de les finestres de la Sala de les campanes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (29-11-1999)
 • LLOP i BAYO, Francesc (22-09-2006)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-12-2014
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF