Santa Bàrbera (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - PATERNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2554)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 60
Altura del bronze 50
Vora 7
Pes aproximat 125
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc trobem aquesta inscripció al terç: "# PATERNA SE HIZO EN EL AÑO 1941 # SANTA BARBARA V. Y M.". En ella trobem primerament el nom del poble i la data en que es va fondre la campana. Des de 1939 va ser habitual des d'aquest any la inclusió del nom del poble a les inscripcions. Aquest fet es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions. Per un altra banda indica l'advocació a la que està dedicada, que és Santa Bàrbera, protectora contra les tronades. Al mig estan el nom dels padrins de la seua benedicció: "SIENDO LOS PADRI- / NOS D. EDUARDO MA / LLENT CEBRIAN Y / D.ña AMPARO CRU / CULLA."; i junt a aquesta la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem el nom dels donants: "# A EXPENSAS DE D EDUARDO Y D AURELIO MALLENT ALBERT #".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# SANTA BARBARA V. Y M. # PATERNA. SE HIZO EL AÑO 1941"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Àguila de Sant Joan)
(06) "SIENDO LOS PADRI- / NOS D. EDUARDO MA / LLENT CEBRIAN Y / D.ña AMPARO CRU / CULLA."
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# A EXPENSAS DE D EDUARDO Y D AURELIO MALLENT ALBERT #".
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment tan sols es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Comptaria amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià, possiblement amb algunes peces de formigó. Estaria dotada de una ballesta per poder tocar-la.
Estat anterior Fins la darrera restauració estava instal·lada amb truja de ferro en un regular estat de conservació. Aquesta presentava una forta oxidació i comptava amb motor de vol continu per voltejar-la automàticament. La instal·lació no emulava els tocs tradicionals ni permitia els manuals.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, ubicada en la finestra est de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, que imiten la forma tradicional de tocar i permeten els tocs manuals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall, (09) ballesta.
Intervencions Perdudes les anteriors campanes en l'any 1936 es va encarregar un nou conjunt en 1941. Aquesta és la quarta campana, fosa als tallers dels Hermanos Roses de Silla (València) i pagada pels germans Mallens Albert. Es va beneir i pujar poc després al campanar. En 1966 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta original per altra de ferro i instal·lant motor de vol continu i martell per tocar automàticament.

En 2006 es va procedir a la seua restauració, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta, de perfil tradicional valencià i finalment les mecanismes de toc es renovaren per un electromall i motor d'impulsos. Aquests es realitzaren per l'empresa 2001 Técnica y Artesanía.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (29-11-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (15-11-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-12-2014
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF