Tiplet (1) - Ermita Sant Sebastià - MURLA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2556)

Localització Espadanya
Diàmetre 34
Pes aproximat 23
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1950ca
Descripció La campana, de fosa industrial i seriada, disposa d'un crucifix al mig, un Cor de Jesús i la marca de fàbrica de la foneria Salvador Manclús: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / GRAO-VALENCIA".
Espatlla (H) (2 cordons)
(2 cordons)
Terç (T) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / GRAO-VALENCIA"
(09) (Cor de Jesús)
Mig (M) (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocs de missa a la parròquia dels Sants Joans de València.
Tocs actuals de campanes Es volteja manualment per mitjà d'un cable unit al cigonyal per a les celebracions de Sant Sebastià.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Estava instal·lada a una l'espadanya pròxima al presbiteri de l'església parroquial dels Sants Joans de València amb instal·lació per tocar-la a distància.
Estat anterior L'any 1999 estava instal·lada amb una truja de fusta construida per fusters locals.
Estat actual Està situada a l'espadanya de l'ermita. L'estat de conservació és bo i presenta una truja de fusta de perfil tradicional valencià, així com un cigonyal per voltejar-la manualment. També compta amb un batall lligat.
Mecanismes de toc Campana manual amb ciguenyal
Intervencions Aquesta campana procedeix dels Sants Joans de València, era l'antiga campaneta de missa que es trobava abandonada en la teulada del temple. La parròquia féu donació de la mateixa a la parròquia de Sant Miquel de Murla (nota de F. Xavier Martín)

És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense encàrrec previ. Aquest fet es denota en l'absència d'inscripcions específiques. Té elements genèrics com el crucifix, el Cor de Jesús o la marca de fàbrica i hi ha un espai que estava destinat a les inscripcions, tot i que en aquest cas finalment no les afegiren. Va ser fosa cap a 1950 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. L'any 2019 havia estat restaurada per 2001 Técnica y Artesania. Tenia una truja nova de fusta amb cigonyal per voltejar-la manualment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (30-11-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa i documentació fotogràfica] (13-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-01-2020
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-07-2020
  Convertir a PDF