Sant Bartomeu (4) - Parròquia de Sant Bartomeu - TORREBLANCA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2563)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 91
Altura del bronze 76
Vora 9
Pes real (en quilos) 469
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1929
Descripció La campana presenta unes anses decorades amb punts i en l'espatlla hi ha una garlanda amb motius vegetals. A continuació, en el terç disposa de dos grups de dos cordons i una garlanda amb motius vegetals i querubins. Entre ells apareix esta inscripció: "✱ ✱ ✱ TORREBLANCA AÑO 1929 ✱ ✱ ✱ SAN BARTOLOME". Seguidament, en el mig hi ha una creu de calvari, una custòdia, l'anagrama de Jesús i el monograma de Maria. En el mig peu hi ha dos grups de dos cordons amb dos garlandes als extrems i aquesta inscripció entre ells: "SIENDO ALCALDE D MANUEL VINUESA VILAPLANA ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱". Finalment, en el mig peu presenta altres dos grups de dos cordons.
Espatlla (H) (garlanda amb motius vegetals)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ TORREBLANCA AÑO 1929 ✱ ✱ ✱ SAN BARTOLOME"
(2 cordons)
(garlanda amb querubins i flors)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(03) (custòdia)
(06) (anagrama de Jesús)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (garlanda amb motius vegetals i querubins)
(2 cordons)
"SIENDO ALCALDE D MANUEL VINUESA VILAPLANA ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía de perfil no local.
Estat original La campana tenia una truja de fusta de perfil tradicional local. Aquesta presentava un ampli capçal que la dotava d'una estètica singular, diferent de la d'altres localitats valencianes. La instal·lació havia desaparegut en 2022.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de campanes, dotada amb truja de fusta de perfil valencià i completament diferent de la que tenia la campana fins fa poc. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions Segons es desprén del contracte signat entre l'Alcalde i Bautista Roses, substitueix a una més antiga del mateix nom i 424 kg de pes. El 05-07-1929 es va signar el document per refondre la campana vella, acordant fer-la més gran i en novembre d'eixe any arriba la campana juntament amb la "Mercedes Rufilanchas". El cost de les campanes va ser sufragat per l'ajuntament amb aportacions de la parròquia i el cost va ser de 2102 pessetes.

Ara bé, les característiques formals de la campana no guarden cap vinculació amb la producció campanera de Bautista Roses i els motius presents en ella o la lletra són idèntics als Hermanos Roses, familiars de Juan Bautista i que segurament són els autors reals del bronze. Aquest fet permet intuir que possiblement el segon va subcontractar la campana als primers.

Abans de 2022 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va restaurar. El bronze es va netejar per fins i per fora i canviaren la truja antiga per altra de fusta nova i perfil genèric valencià, sense relació formal amb l'anterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MANCLÚS, Salvador; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-03-1999)
 • CORRESA i MARÍN, Ignasi (04-03-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (25-11-2011)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (01-08-2023)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-02-2024
52 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 91 Visitants: 91 Usuaris: 0