La grossa, Telesfora (4) - Parròquia de Sant Vicent Màrtir - GUADASSUAR - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2574)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 117
Altura del bronze 96
Vora 14
Pes aproximat 927
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1986
Descripció Aquesta campana compta amb les inscripcions de la campana anterior, al terç indica el seu nom i el del poble: "S. TELESPHORUS GUADASUAR". La primera correctament escrita seria: "SANCTE TELESPHORUS", es a dir: "SANT TELESFOR". Al mig trovem la dedicació de la campana antiga: "A LA MEMORIA DE TELESFORA / BARBERA BARBERA / MARTIR POR DIOS Y POR ESPAÑA / 24-IX-1936 / RECUERDO DE SUS HERMANOS / ISMAEL, JOAQUIN PBRO., EUSTAQUIO / ADELA Y MARIA", i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Finalment van afegir les inscripcions corresponents a la refosa de la antiga en 1986: "ACTUARON DE PADRINOS EN SU REFUNDICIÓN VICENTE SEGURA GARCIA, ALCALDE Y SEÑORA MARIA BARBERA AÑO / BENDECIDA EN AGOSTO DE 1986 REFUNDIDA EN EL MES DE JULIO DE 1.986 SIENDO PARROCO D. JOSE ROS FABRA".
Terç (T) (2 cordons)
(03) "GUADASUAR"
(06) "S. TELESPHORUS"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(06) "A LA MEMORIA DE TELESFORA / BARBERA BARBERA / MARTIR POR DIOS Y POR ESPAÑA / 24-IX-1936 / RECUERDO DE SUS HERMANOS / ISMAEL, JOAQUIN PBRO., EUSTAQUIO / ADELA Y MARIA"
(09) (marca de fàbrica: ""FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) "ACTUARON DE PADRINOS EN SU REFUNDICIÓN VICENTE SEGURA GARCIA, ALCALDE Y SEÑORA MARIA BARBERA AÑO"
(cordó)
"BENDECIDA EN AGOSTO DE 1986 REFUNDIDA EN EL MES DE JULIO DE 1.986 SIENDO PARROCO D. JOSE ROS FABRA".
(3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Antigament era repicada des dels peus de la torre mitjançant una llarca corda unida al batall i voltejada des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repics i vols automàtics
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat anterior Comptava amb una truja de ferro de la Casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida i mecanitzada amb motor de vol continu i martell.
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació, restaurada. Ha recuperat la truja de fusta de perfil tradicional valencià i s'ha mecanitzat amb un motor d'impulsos i electromall. Compta amb un batall nou, ben lligar i repretat amb soquet.
Mecanismes de toc (09) Motor d'impulsos i electromall.
Intervencions Refosa de una campana anterior de 1939 per Salvador MANCLÚS en 1986, seria dotada de la truja de ferro de la campana anterior, intal·lada per la Casa ROSES en 1968. En 2008 es restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA de Massanassa.
Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser explícitament autoritzades per la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte dels treballs què es volen realitzar.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (09-04-2008)
 • LLOP i BAYO, Francesc (11-04-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-11-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-01-2014
24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-05-2020
  Convertir a PDF