Empar (5) - Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2579)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 93
Altura del bronze 74
Vora 10
Pes aproximat 466
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1997
Descripció Primerament trobem al terç l'advocació a la que está dedicada la campana: "# AMPARO #"; en aquest cas a la Mare de Déu dels Desamparats, que compta amb gran veneració al poble. Al mig trobem primerament les inscripcions de l'anterior campana: "SIENDO CURA D. ANTONIO CASELLES / ALCALDE D. ANTONIO CUQUERELLA / BENIGANIM AÑO 1940"; i seguidament les relatives a la seua refosa amb el nom del rector i el president de la Diputació de València: "REFUNDIDA EN EL AÑO 1997 SIENDO PARROCO / D. SALVADOR MACAYA GARCIA Y PRESIDENTE / DE LA DIPUTACION D. MANUEL TARANCON FANDOS". Finalment junt aquesta està la marca de fàbrica: "Hnos / Portilla / Gajano / Cantabria / # Abel Portilla # Nº 52".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# AMPARO #"
(09) (Anagrama de Jesús)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Mare de Déu) ""SIENDO CURA D. ANTONIO CASELLES / ALCALDE D. ANTONIO CUQUERELLA / BENIGANIM AÑO 1940 / REFUNDIDA EN EL AÑO 1997 SIENDO PARROCO / D. SALVADOR MACAYA GARCIA Y PRESIDENTE / DE LA DIPUTACION D. MANUEL TARANCON FANDOS"
(09) (marca de fàbrica) "Hnos / Portilla / Gajano / Cantabria / # Abel Portilla # Nº 52".
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Truja de ferro de Lepatronic
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro i un motor de vol continu per voltejar-la a més d'electromall per repicar.Finalment compta amb un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba la campana, seria recomanable iniciar els treballs de restauració del bronze, ja que la instal·lació actual no imita la tradicional. La campana es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora i reposar la truja de fusta, de perfil tradicional valencià. Finalment deuria tornar al campanar i ser mecanitzada amb motor d'impulsos, que permeta tocar-la manualment i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) Motor de vol continu i electromall
Intervencions L'anterior campana, fosa l'any 1940 junt a les altres del campanar, es va badar en 1997. Eixe mateix any va ser refosa a la foneria Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria), resultant l'actual campana, que va quedat instal·lada en el mateix estat que l'anterior. Durant aquest treball es deuria haver aprofitat per substituir la trujs de ferro per altra de fusta i mecanitzar la campana amb motor d'impulsos, per evitar que la campana es trenque de nou. Cal recordar que la instal·lació amb truja de ferro i motor de vol continu, unida a la poca qualitat del bronze, causarien el trencament de l'anterior campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (08-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-10-2014
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF