Maria de l'Assumpció; La Gran (4) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CASTELLÓ DE RUGAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2817)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 97
Altura del bronze 86
Vora 9,5
Pes aproximat (en quilos) 528
FonedorROSES, RAMÓN
Any fosa 1787
Descripció La campana té diverses sanefes al terç, dos d'elles amb raïms i una amb estreles. També al terç hi ha una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "MARIADELASVMPCION". Aquesta junta totes les paraules i mescla el llatí i l'espanyol. Correctament escrita seria: "MARÍA DE LA ASUNCIÓN". Al mig té una creu amb pedestal, una custòdia i dos imatges: Sant Cristòfol i la Immaculada. També al mig té una inscripció amb el nom de l'autor i l'any de fosa: "RAMONROSESMEFEZIT✱AÑO I787". Correctament aquesta seria: "RAMON ROSES ME FECIT ✱AÑO I787". La part en llatí es tradueix com: "EM VA FER".
Terç (T) (cordó)
(sanefa amb raïms)
(cordó)
(00) "MARIADELASVMPCION" (sanefa a la resta de l'espai)
(cordó)
(sanefa amb raïms)
(cordó)
Mig (M) (cordó)
(08) "RAMONROSESMEFEZIT✱AÑO I787"
(cordó)
(00) (Creu amb pedestal)
(03) (imatge de Sant Cristòfol)
(06) (Custòdia)
(09) (imatge de la Immaculada Concepció)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual. Possiblement repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Segurament tenia una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià, així com una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins a l'any 2007 va estar mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. La truja era de ferro i del model Roses.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) Electromall i motor d’impuls, ambdós de Clock-o-Matic.
Intervencions La campana va ser fosa per Ramon Roses, campaner de Benissoda, actiu durant la segona meitat del segle XVIII. És va fondre en l'any 1787. La foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar als anys 60 del segle XX. Durant aquests treballs es va canviar la truja de fusta original per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Va ser restaurada en 2007 per ELECTRORECAMP. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es va canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant hauria d'incoar-se expedient d'inclusió de la campana en l'Inventari General de Béns Mobles, a causa del seu interès.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (18-04-2000)
  • MONTELL TORMO, Isaac (18-06-2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (03-03-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-04-2020
17 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 26-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 54 Visitants: 54 Usuaris: 0