Santa Bàrbera (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CASTELLÓ DE RUGAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2819)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 61
Altura del bronze 60
Vora 5,5
Pes aproximat 131
FonedorSARRIÓ, JERONI
Any fosa 1768
Descripció La campana té sis anses amb decoracions antropomorfes. Al terç té aquesta inscripció en llatí i espanyol i separada per flors: "✱✱ ST.A. ✱BARBARA✱ORA✱PRO✱NOBIS✱AÑO✱1768✱". Aquesta conté una súplica a Santa Bàrbera i l'any de fosa. La part en llatí es tradueix com "PREGA PER NOSALTRES". És una súplica arrelada a la religiositat popular i que prové de les diverses lletanies com la dels Sants. Al mig té una creu amb estreles i pedestal, un Calvari i dos imatges de Santa Bàrbera.

Aquesta imatge mariana, així com la forma de confeccionar la creu, les lletres i especialment les flors; permeten atribuir la campana al fonedor xativí Jeroni Sarrió. Aquests elements, especialment les flors, coincideixen amb els documentats a les campanes de la parròquia de La Font de la Figuera, foses per aqust fonedor dos anys abans.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb flors) "✱✱ ST.A.✱BARBARA✱ORA✱PRO✱NOBIS✱AÑO✱1768✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (imatge de Santa Bàrbera)
(06) (imatge de Santa Bàrbera)
(09) (Calvari)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual. Possiblement repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Segurament tenia una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià, així com una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins a l'any 2007 va estar mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. La truja era de ferro i del model Roses.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromall i motor d’impuls, ambdós de Clock-o-Matic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1768. S'ha atribuït a Ramon Roses la seua fosa, no obstant això la campana presenta notables diferències respecte a la campana gran (signada per aquest fonedor) per tant no sembla obra del mateix fonedor. La foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar als anys 60 del segle XX. Durant aquests treballs es va canviar la truja de fusta original per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Va ser restaurada en 2007 per ELECTRORECAMP. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es va canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant hauria d'incoar-se expedient d'inclusió de la campana en l'Inventari General de Béns Mobles, a causa del seu interès.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (18-04-2000)
 • MONTELL TORMO, Isaac (18-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (03-03-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-01-2021
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-10-2021
  Convertir a PDF