Sants Abdó i Senent, Sants de la Pedra (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CASTELLÓ DE RUGAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2820)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 44
Altura del bronze 43
Vora 3,5
Pes real 55
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1951
Descripció La campana té quatre tirangles decorats a l'espatlla. Al terç té una inscripció amb una oració als Sants de la Pedra i el nom dels padrins: "✱SANTOS ABDON Y SENEN ROGAD POR NOSOTROS ✱ / ✱ PADRINOS ENRIQUETA Y BERNARDINO ✱". Al mig té una creu amb pedestal, una Puríssima, el monograma de Maria i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". Finalment disposa d'una inscripció al mig peu amb el nom del poble i l'any de fosa: "✱ CASTELLON DE RUGAT AÑO 1951 ✱".
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
"✱SANTOS ABDON Y SENEN ROGAD POR NOSOTROS ✱"
(cordó)
"✱ PADRINOS ENRIQUETA Y BERNARDINO ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (imatge de la Puríssima)
(06) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ CASTELLON DE RUGAT AÑO 1951 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Segurament tenia una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià.
Estat anterior Fins a l'any 2007 va estar mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. La truja era de ferro i del model Roses.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromall i motor d’impuls, ambdós de Clock-o-Matic.
Intervencions La campana va ser fosa en 1951 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses. La foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar als anys 60 del segle XX. Durant aquests treballs es va canviar la truja de fusta original per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Va ser restaurada en 2007 per ELECTRORECAMP. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es va canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant hauria d'incoar-se expedient d'inclusió de la campana en l'Inventari General de Béns Mobles, a causa del seu interès.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (18-04-2000)
 • MONTELL TORMO, Isaac (18-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (03-03-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-04-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-10-2021
  Convertir a PDF