Santa Maria (1) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - QUART DE LES VALLS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2823)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 59
Altura del bronze 6
Vora 47
Pes aproximat (en quilos) 119
FonedorDE LA VIÑA, JUAN ANTONIO
Any fosa 1731
Descripció La campana presenta motius antropomorfs en sis de les anses. Seguidament, disposa de dos grups de dos cordons en el terç i aquesta inscripció en el terç, composta amb lletres decorades: "+ AVE ++ MARIA + GRACIA + PLEИA +". Aquest és l'inici del Ave Maria, la pregaria més popular de les dirigides a la Mare de Déu i basada en el passatge de l'Anunciació de l'Evangeli de Sant Lluc (Lc 1, 28). Recull les paraules que l'arcàngel Gabriel va dirigir a la Mare de Déu, tot i que el nom de Maria no apareix a l'evangeli i sí a l'oració mariana. El text en valencià seria: "DÉU VOS SALVE MARIA PLENA DE GRÀCIA EL SENYOR ÉS AMB VÓS". En el mig hi ha una creu de tipus patriarcal i les imatges de Santa Bàrbera i Sant Miquel. A continuació, en el mig peu té quatre cordons i altra inscripció: "SE HIZO SIENDO PRIOR EL PADRE FRAI BARTOLOME FABREGAT ANO I73I". Aquesta és interessant perquè el càrrec de prior recorda que el temple formava part de l'antic convent dels servites. Per acabar, té dos cordons en el peu. Les característiques formals de la campana permeten vincular-la amb el fonedor Juan Antonio de la Viña, actiu en les primeres dècades del segle XVIII i al qual també es poden atribuir bronzes conservats a Benifairó de les Valls, Quartell o Petrés.
Anses Anses amb motius antropomorfs.
Terç (T) (2 cordons)
"+ AVE ++ MARIA + GRACIA + PLEИA +"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu patriarcal)
(03) (Santa Bàrbera)
(09) (Sant Miquel)
Mig peu (MP) "SE HIZO SIENDO PRIOR EL PADRE FRAI BARTOLOME FABREGAT ANO I73I"
(4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es voltejava manualment.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro de Manclús
Estat anterior Les documentacions anteriors registraren l'antic batall, canviat abans de 2023 per un nou d'Electrorecamp.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Té un batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mecanitzada, motor de vol continu en (03) i electromall en (09)
Intervencions Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja anterior es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALUJER, Casta (2002)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (01-04-2023)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-04-2023
44 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 03-07-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 35 Visitants: 34 Usuaris: 1 - servidor